Mijn hobby? Mijn werk natuurlijk! Het is een veelgehoorde dooddoener bij ondernemers. Sommigen van hen zijn echte workaholics. Anders gezegd: ze zijn werkverslaafd. Dat is een psychische aandoening die in onze maatschappij een erestatus kreeg. Hard werken is stoer! In Amerika heb je zelfs een Workaholics Anonymous gebaseerd op hetzelfde 12-step programma van de Alcohol Anonymous.
Hard werken
Hard werken is niet hetzelfde als werkverslaafd zijn. Een workaholic moet van zichzelf blijven werken; het is alsof hij niet anders kan. Zijn werklust heeft een dwangmatig karakter. Hij denkt ook de hele dag aan zijn werk. Een gewone harde werker kan wel af en toe stoppen met werken zonder angstig te worden. Hij bevindt zich niet in een emotionele achtbaan, wat bij een werkverslaving wel het geval is.
Dood door overwerk
De aandoening ‘workaholic’ zijn is gekoppeld aan depressie, hoge bloeddruk, ongelukkig huwelijk, slaapproblemen, burn-out en zelfs een grotere kans op een hartaanval. In Japan hebben ze hier een naam voor: karoshi (dood door overwerk). Dat er nog nooit iemand is doodgegaan door hard werken is dus een mythe. In Noorwegen ontdekten wetenschappers een grotere kans hebben op psychische stoornissen zoals ADHD, hyperactiviteit en depressie. Dit zijn symptomen die niet passen bij de erestatus van de aandoening workaholic. Zijn workaholics een zegen voor je bedrijf? Nee dus! En denk de volgende keer even na voordat je gaat roepen dat je een workaholic bent!
Energieniveau
Hoeveel uur we kunnen werken, is genetisch bepaald. Ieder individu heeft een eigen energieniveau, dat gekoppeld is aan zijn dag- en nachtritme. Het aantal uren dat je per dag productief kunt zijn, is afhankelijk van dit ritme. Professor Peigneux bewees dat avondmensen langer geconcentreerd kunnen doorwerken en dat ochtendmensen sneller moe zijn. Avondmensen zijn beter bestand tegen slaaptekort (maar daar twijfel ik zelf ernstig aan i.v.m. het toenemend aantal burn-outs). Ochtendmensen hebben in onze maatschappij wel een voordeel, want de werkdag begint doorgaans om half negen – en niet later op de dag, als avondmensen optimaal functioneren. Wie van de twee het succesvolst is, dat weet ik niet.
Productiviteit
Ieder individu heeft zijn eigen piekuren en een maximumaantal productieve uren per dag. We zijn geen robots die maar door kunnen gaan. De een heeft een ander genetisch bepaald energieniveau dan de ander. Gaan we hier overheen, dan plegen we roofbouw op ons lichaam en betalen we later de prijs met onze gezondheid. Je krijgt bijna gegarandeerd dan een burn-out of erger! Want alles heeft een kostprijs.
Fysieke mogelijkheden
Of we meer of minder uren werken, hangt af van onze fysieke mogelijkheden, maar ook van ego en onze dosis zelfvertrouwen. Faalangst, het verbloemen van een bepaald gebrek, het gevoel dat we geen succes verdienen; het zijn allemaal redenen om meer uren te maken. Vinden we dat we op een bepaald vlak tekortschieten, dan proberen we dit te compenseren door onze omgeving te laten zien dat we echt hard werken: kijk eens wat een goede baas ik ben! Maar veel belangrijker dan uren kloppen blijft natuurlijk de vraag: heb ik echt goed werk geleverd? En ben ik mezelf niet aan het verliezen?
En ben jij nou bang dat je jezelf of je team aan het verliezen bent en het niet meer zo lekker gaat, plan dan alsjeblieft een afspraak met me in! Want ik kan het voor je oplossen dat ook voor jou club de zon weer gaat schijnen in deze donkere periode!
Auteur: Kristel Groenenboom