Coronabesmettingen en burn-out zorgen nog altijd voor een hoog ziekteverzuim in bedrijven. Daarom houden de meeste werkgevers vast aan (bescherming)maatregelen op de werkvloer. Toch worstelen veel werkgevers met de beste manieren om hun mensen weer gezond terug te laten keren naar de werkvloer.
Werkgevers zijn opgelucht dat de meeste coronamaatregelen zijn afgebouwd. Werkgevers vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk medewerkers weer terug kunnen naar de werkvloer, ook al is het maar enkele dagen per week.
Werk is een belangrijke ontmoetingsplaats voor collega’s. Dit zorgt voor sociale en culturele verbinding. Ook is werken op locatie belangrijk voor de samenwerking, en voor inwerken van nieuwe medewerkers. Langdurig thuisblijven of blijvend thuiswerken valt sommige medewerkers zwaar, door een gebrek aan sociale contacten, de zorg voor kinderen of beperkte ruimte om thuis een werkplek in te richten.
Voorzorgsmaatregelen
Toch blijven werkgevers huiverig voor een massale terugkeer naar de werkvloer. Ook gelet op de zorgplicht die ondernemers hebben voor een veilige werkomgeving. Werkgevers kunnen het zich niet permitteren dat het ziekteverzuim nog verder oploopt. Alleen al een burn-out kost gemiddeld 120.000 euro per medewerker met een burn-out. En dan reken ik het productieverlies en de verhoogde werkdruk bij de overige collega’s nog niet eens mee.
Als iemand merkt dat hij/zij veel last heeft van werkstress adviseren wij om dit bespreekbaar te maken met de werkgever en minder te gaan werken (tijdelijk) of ziek te melden. In het geval van corona is thuisblijven bij klachten de belangrijkste stelregel. Dit is bij een ruime meerderheid van organisaties verplicht.
Onduidelijkheid en verwarring
Over de beste manieren om burn-out op de werkvloer tegen te gaan bestaat veel onduidelijkheid en verwarring. Ook al omdat preventieve oplossingen niet verplicht zijn, maar wel worden geadviseerd. En is niet iedereen uniek? Hoe kun je nou een dergelijk preventiebeleid implementeren zonder dat het niet nageleefd gaat worden. Gelukkig voor jou ken je mij en weet je dat ik daar uiteraard een oplossing voor gevonden heb in de vorm van een goede training .
In het geval van thuiswerken na de corona epidemie zijn er ook nog wel een aantal haken en ogen. Het huidige gedeeltelijke thuiswerkadvies schept verwarring over wat wel en niet in lijn is met het advies. Bovendien contrasteert met de rest van de samenleving waarin nauwelijks maatregelen meer gelden, en maakt werkgevers en werknemers nog erg voorzichtig, terwijl de noodzaak om op locatie te kunnen werken steeds groter wordt.
Veilig terug naar de werkvloer
Niet dat wij voorstander zijn van direct en volledig teruggaan naar de situatie vóór corona, waarin ook basismaatregelen niet golden op de werkvloer. Liever zien we duidelijke handreikingen over hoe werkgevers hun mensen op een veilige manier weer naar de zaak kunnen laten terugkeren en dan niet alleen op het gebied van corona maar ook zeker op het gebied van burn-out. Voorkomen is nog altijd een stuk goedkoper dan genezen en helemaal in het geval van langdurig verzuim al dan niet door corona of een burn-out!
Mocht je nou met mij eens van gedachten willen wisselen over hoe het bij jou op de werkvloer eraan toegaat en waar wellicht nog wat verbeteringen te behalen vallen, neem dan contact met me op. Of beter nog: aanstaande dinsdag geef ik om 10.30 samen met onze samenwerkingspartner #SAM een gratis Webinar over dit onderwerp. Je kunt je via deze link aanmelden.
Praktische info over het Webinar:
Burn-out op de werkvloer is een erg actueel thema. Wist je dat werkstress op nummer één staat als het aankomt op werk gerelateerd verzuim? Uit onderzoek blijkt bovendien dat stressklachten te laat gesignaleerd worden en vaak niet serieus genomen worden. De gevolgen? Overbelasting, overspannenheid, stress en uiteindelijk langdurige uitval door burn-out.
Ervaren jouw werknemers een hoge werkdruk? Ben je bang dat zij door burn-out klachten uit zullen vallen? Wil je hen concrete tools bieden om werkstress te voorkomen?
Dan is dit Webinar iets voor jou!
Details:
Dinsdag 22 maart 2022 van 10:30 tot 11:30