Afgelopen week hebben wij weer een traject afgerond bij een klant. Werkneemster is door ons begeleid in haar burn-out herstel en dit is tussen de coach en de werkneemster naar volle tevredenheid verlopen. Waar het echter niet lekker liep is tussen Bye Bye Burnout en de werkgever. Dit kan soms gebeuren als er een verschil in inzicht is over veiligheid. Wij voorzien namelijk een groot risico omdat de werkneemster terugkeert in een niet veilige werkomgeving. Dit is door ons ook kenbaar gemaakt bij de werkgever, maar deze neemt onze adviezen alleen ter kennisgeving aan. Uiteraard begrijp ik dat niet al onze adviezen direct implementeerbaar zijn, maar een stuk wendbaarheid en erkenning dat er een probleem is, is wel absolute noodzaak als het om de gezondheid gaat van AL je personeelsleden. Zeker als werkneemster net een burn-out heeft gehad en er meerdere collega’s klagen over de immense werkdruk.
Nalatigheid werkgever kan tot hoge kosten leiden
De werkneemster die nu zo goed als hersteld is en ook weer aan het werk is moet haar werk langdurig met grote concentratie uitvoeren, op een drukke werkplek. Ze heeft gevraagd om meer flexibiliteit in het werk, maar heeft dit niet gekregen. Ook heeft zij – in samenspraak met de Arbodienst – de werkgever verzocht een arbeidsgezondheidskundig onderzoek te laten uitvoeren (artikel 18 Arbowet). Dit allemaal om aan te tonen dat de werkgever nalatig is in het voorzien van een veilige werkomgeving.
Als een werkgever nalatig blijkt te zijn, de verplichtingen van de Arbowet niet nakomt en een werknemer kan dit ook aantonen, zal in het geval er de eventuele gang naar de rechter gemaakt wordt, het oordeel van de rechter nadelig voor de werkgever kunnen uitpakken. De werkgever komt dan voor hoge kosten te staan, boven op de hoge kosten voor loon en re-integratie.
Werkgever heb niet direct stress
De rechter zal niet zomaar oordelen dat een werkgever nalatig is en verantwoordelijk is voor burn-outs op de werkvloer. Maar wat wel belangrijk is om te weten dat werkgevers (en werknemers) verplichtingen hebben. Een van die verplichtingen is een gezond werkklimaat en een veilige werkomgeving bieden. Dat de werkneemster haar werk langdurig met grote concentratie moet uitvoeren, op een drukke werkplek, is op zichzelf niet aan te merken als omstandigheden die gevaar opleveren voor de gezondheid. De werkneemster moet kunnen aantonen dat zij om meer flexibiliteit in het werk heeft gevraagd en ook waarom. Zodra er een arbeidsgezondheidskundig onderzoek uitgevoerd gaat worden komt dit in het plan van aanpak van de risico-inventarisatie en de evaluatie.
Werkstress beperken
Gelukkig is er ook goed nieuws. Een burn-out kan tegengegaan of voorkomen worden. Een goed werkklimaat is hierbij wel essentieel. Steun van collega’s, geen conflicten op het werk, toekomstperspectief, steun van de baas, optimale informatie en communicatie en meer regelmogelijkheden zijn voorbeelden van elementen die het werkklimaat beïnvloeden en kunnen helpen. Ook het omlaag brengen van de werkstress gaat uiteraard helpen. Lees hier wat wij al eerder schreven over een gezonde werkomgeving.
Wat verder natuurlijk van belang is, is stresspreventie. Dit wordt in menig bedrijf steeds belangrijker. Dat is niet vreemd. Het is ook niet voor niets zoveel in de media de laatste tijd. We hebben echt te maken met een burn-out epidemie. Gelukkig bieden wij gerichte stresspreventie trainingen en workshops aan om burn-out buiten de deur te houden binnen het bedrijfsleven. Want een burn-out begint met stress, die overgaat in chronische stress, dan overspannenheid en uiteindelijk wordt dit een burn-out. Dit betekent inderdaad dat je, wanneer je burn-out wilt verminderen in de organisatie, aan de slag moet met stress. Dit kan al heel simpel door eens goed met burn-out aan de slag te gaan en dit in je bedrijfsDNA terug te laten komen. Er een echt speerpunt van maken. Dit zodat je weet wat je moet doen om het binnen je organisatie te voorkomen. Wil je leren hoe, klik dan hier.
Heb je vragen dan zijn we uiteraard bereikbaar door simpelweg een mail te sturen naar info@byebyeburnout.nl
Wil je meer van dit soort nuttige artikelen lezen, ga dan naar onze kennisbank. Hier delen wij iedere week een nieuw artikel.
Burn-out – de definitie:
Een burn-out is een situatie waarin een werknemer psychisch volledig opgebrand is. Een complexe combinatie van factoren veroorzaakt dit fenomeen. De emotionele toestand van een werknemer wordt immers beïnvloed door de bedrijfscultuur, werk- en organisatiekenmerken, persoonskenmerken, taakeisen, opleiding, werktijden en thuissituatie. Een gespannen thuissituatie en zware taakeisen kunnen – als dit lang genoeg aanhoudt – zelfs de meest stabiele werknemer op den duur opbreken.
Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met burn-out & stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij extreem goede resultaten bij organisaties. Door ons in te schakelen dalen je jaarlijkse verzuimkosten gemiddeld met 50%!