Werkdruk in cijfers
De afgelopen tijd is de werkdruk enorm gestegen en de cijfers zijn schrikbarend. Ik besef het soms nauwelijks dat dit voor mijn bedrijf natuurlijk de voornaamste reden is dat we überhaupt kunnen bestaan, maar een goede ontwikkeling is een hoge werkdruk allerminst.
Hier zomaar even wat cijfers m.b.t. werkdruk:
- 1 op de 5 managers weet niet wat te doen om de werkdruk te verminderen
- 28 procent van de managers zegt zich niet druk te maken over een mogelijk te hoge werkdruk voor hun personeel, zolang hun werknemers dat zelf niet aangeven
- 93 procent zegt gemakkelijk het gesprek aan te gaan met werknemers over werkdruk
- 38 procent zegt dat binnen zijn/haar bedrijf, het reguleren van de werkdruk geen prioriteit heeft
- 62 procent van de managers vindt dat het wel meevalt met de werkdruk van de medewerkers aan wie hij/zij leidinggeeft
- 67 procent heeft het gevoel dat de werkdruk die zij ervaren hoger is dan de werkdruk die hun personeel ervaart
En bij mijzelf maak ik het ook me. Neem onlangs toen een collega me vroeg of ik het ook zo druk had. De zogeheten eindsprint voor de feestdagen. Bij het beantwoorden van de vraag sta ik nog net niet uit te hijgen. ‘Wat overvragen we onszelf toch vaak hè, zeker in de maand(en) voor kerst en oud & nieuw’, antwoord ik.
De herfst en winter zijn donkere tijden, die ons eigenlijk roepen om naar binnen te keren. Als ik dit schrijf, voel ik direct de behoefte om met een kop thee en een deken op de bank te gaan liggen. Om mijmerend het afgelopen jaar eens de revue te laten passeren. Wat neem ik me? Wat laat ik los? En wat zijn de wensen voor volgend jaar? Zover is het alleen nog niet… Ik zit hier op donderdagavond om 22:10 deze nieuwsbrief te schrijven en daarmee absoluut niet het goede voorbeeld te geven als zijnde boegbeeld in de burn-out business.
Die bank en deken, staan in schril contrast met wat er van ons verwacht wordt: de Sint is de deur nog niet uit, of er wordt alweer gesproken over (verplichte) familiediners. En op werk leggen we onszelf (of ben ik de enige?) de ene na de andere deadline op. Alsof volgend jaar niet bestaat. Terwijl we dan toch gewoon weer verdergaan met waar we zijn gebleven?
Bij Bye Bye Burnout vroegen we onszelf dus af hoe we het jaar nou enigszins ontspannen kunnen afsluiten. Daarom sturen we je met deze nieuwsbrief graag wat licht en luchtigheid om de laatste dagen van het jaar relaxter door te komen. Met een toefje zelfreflectie natuurlijk.
Een leuke oefening om aan de kersttafel met elkaar te verkennen:
Welke tv-persoonlijkheid zou jij het liefst direct weg-zappen? Oftewel: welke presentator, filmster, zanger of zangeres kan je echt niet uitstaan? En wie vind je juist helemaal té gek? (Tip: een oom of tante in gedachten nemen, werkt ook uitstekend!)
Jouw schaduwkant
Het antwoord dat je nu hebt opgeschreven, heeft een boodschap voor jou. De irritante eigenschap waar je zo op aan (of uit) gaat, gaat namelijk over je eigen schaduw. Het zou dan ook kunnen dat precies dit schaduwstuk van jou een effectieve toevoeging is aan je leven. Het is het scherpe randje in jezelf dat nu verborgen blijft. Jouw schaduwkant wijs je vaak onbewust af. Het resultaat? Je laat deze kant niet zien of juist heel sterk, maar vaak zonder er bewust van te zijn. (Check dit eens bij je omgeving.)
Projectie
Mensen die hun schaduwkant nog niet goed kennen, komen vaak in een patroon van projectie terecht. Dingen die ze in zichzelf niet willen aankijken, zien ze in anderen juist des te meer weerspiegeld. (Je wijst bijvoorbeeld de klagende kant van jezelf af, en ziet des te meer klagende mensen om je heen. Wat zijn ze irritant!) Omdat dit op een diep niveau iets raakt, kan je anderen onbewust gaan bekritiseren of afwijzen. Pas als je jezelf volledig omarmt, stopt het projecteren.
En dan nu omdraaien…
Als je de opdracht vervolgens omdraait – en kijkt naar een tv-persoonlijkheid die je te gek vindt… Wat kom je dan over jezelf te weten? Herken je een verlangen dat om (meer) ruimte vraagt?
Via deze weg willen we jullie bedanken voor al het vertrouwen. Jullie inspireren ons om onszelf uit te blijven vinden en te blijven verbeteren om Nederland burn-out vrij te krijgen. Daarom kunnen we nu alvast aankondigen: wij gaan het komende jaar vernieuwde trainingen en trajecten aanbieden. Dus blijf op de hoogte! We nemen eerst wel een welverdiende vakantie, dus daarom is dit voor 2023 de laatste nieuwsbrief.
Voor nu wensen we jullie daarom warme en liefdevolle feestdagen toe. Maak er een lief en vreugdevol jaareinde van of kruip juist gewoon lekker met een deken en een warme kop thee op de bank.
Bonustip voor 2024:
Sta elke morgen en avond stil bij drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid opent je hart, verzacht je en maakt je milder. Dat geeft een buffer om om te gaan met wat zich kan aandienen tijdens een lastige periode. En hoe druk het ook is: Zit elke dag een tijdje stil. Dat is sowieso niet onverstandig 😊
N.B.: we zijn tot medio januari beperkter bereikbaar en daarom is mailen op mascha@byebyeburnout.nl of whatsappen op 0638226614 de beste manier om ons te bereiken.