Ditmaal geen artikel over bun-out en dat is een bewuste keuze. En juist over keuzes maken ga ik het bewust wel hebben.
Onlangs vertelde iemand mij dat het bewonderenswaardig was dat ik altijd zo snel een keus kon maken. Iets wat zij niet kon omdat ze bij alles twijfelde en haar dat een hoop stress gaf omdat ze nooit wist of ze wel de goede keuze maakte.
Keuzes maken doen we meestal vanuit ons verstand. Het gevoel wat hierbij hoort is een emotie. Een emotie is iets anders dan instinct of intuïtie. Die laatste twee komen bijvoorbeeld niet uit het verstand. Maar, hoe weet je nou wanneer je met emoties, instinct of intuïtie te maken hebt? En, klopt je gevoel of je verstand wel? Ik zal het hieronder uitleggen.
Gevoel heeft meerdere betekenissen en het is een begrip op zich. Een soort verzameling van betekenissen. Men heeft het vaak over “niet lekker voelen” of het voelde voor mij niet goed om te blijven. We gebruiken het woord gevoel om duidelijk te maken dat we dus ons lijf als het ware gebruiken en niet onze hersenen (ons verstand). Het meeste gevoel is echter vanuit het verstand. Dit heet: emotie.
Emoties komen voort uit gedachtes of overtuigingen, al dan niet onze eigen overtuigingen of die door onze omgeving bij ons zijn opgelegd. Het werkt in ons brein erg sterk. Voorbeeld: een negatieve mindset veroorzaakt negatieve gedachtes en daarop voortbordurende negatieve emoties. Als je jaloers bent dan komt dat vanuit de gedachte dat er wellicht iets bij jou ontbreekt wat die ander wel heeft.
Onze overtuigingen bepalen de emoties zoals wij die zelf voelen. Het is persoonsgebonden en voor iedereen weer anders hoe iemand iets ervaart. Het gaat niet zo zeer om een bepaalde situatie, maar meer hoe je over die situatie denkt. Ik denk vanuit mijn perspectief en jij vanuit het jouwe.
Je intuïties zijn heel erg sterk. Het is als het ware je zesde zintuig en zo noemen we het ook wel eens. Ieder mens heeft vijf zintuigen en daarmee kunnen we bijna alles verklaren. Hetgeen we echt niet kunnen verklaren gooien we dan vaak op onze intuïtie. Een voorbeeld van intuïtie is: Je ontmoet een nieuw iemand, maar je hebt het gevoel dat je diegene al heel erg lang kent. Zelf heb ik dit meermaals meegemaakt en zijn dat vriendschappen geworden voor het leven. Wellicht juist omdat diegenen zo vertrouwd voelen.
Bij een instinct is het alsof je lichaam automatisch werkt. Dat is in feite ook zo. De controle die jij op dat moment hebt is namelijk beperkt. Voorbeeld: er komt met grote vaart direct een auto op je af en die kun je alleen maar ontwijken door opzij te springen, dat doe je dan in een reflex en instinctief.
Als we bijvoorbeeld moeten kiezen, dan doen we dat vanuit ons hoofd of ons hart, vanuit een emotie of vanuit intuïtie. Niet vanuit ons instinct, want daar hebben we geen concrete controle over.
Bij het maken van beslissingen, dan zijn er een aantal punten waar je wat van kunt leren:
- Geeft een keuze je stress, dan komt dat vaak door emotie. Dit is het gevolg van je verstand en die is nou juist vaak gespannen. Probeer daar rekening mee te houden en dan kun je ergere klachten voorkomen!
- Geeft een keuze je een gevoel zonder dat je dit kunt verklaren dan is dat je intuïtie die spreekt. “Het is goed voor me, ik voel dat het goed voor me is”. Let wel: ik voel dat het goed voor me is, is wat anders dan ik weet dat het goed voor me is. Weten komt voort uit het verstand.
- Als je bij een keuze je opgelucht voelt, dan komt dat voort uit je intuïtie. Je voelt je lichter en relaxter en je krijgt een positief gevoel.
Als je een keuze moet maken is het eigenlijk niet zo relevant of je dit doet vanuit je intuïtie of vanuit je emotie want ze zijn allebei goed. Volg in ieder geval wel je gevoel! Als je lichaam bepaalde signalen geeft, negeer die dan niet. Mensen met stressklachten zoals bijvoorbeeld een burn-out hebben te lang hun gevoel en hun lichaam genegeerd! Je lichaam is uitermate belangrijk bij het maken van keuzes. Als een bepaalde keuze jou doet ontspannen en je geen negatieve emoties ervaart (in je hoofd), dan weet je in principe dat je de juiste keuze hebt gemaakt.