Vandaag wil ik je vier tips geven die je medewerkers kunt adviseren die met stress en eventueel ook re-integratie te maken hebben.
1) Wat geeft energie d.w.z. wat vind iemand nou echt leuk?
Deze vraag klinkt zo simpel, maar is tegelijkertijd zo belangrijk! Want, als je steeds dingen doet die je niet leuk vind, dan loop je daar helemaal op leeg. Dat geld voor jou, maar dus ook voor je werknemers!
Wij adviseren onze cliënten eigenlijk altijd om 2 dingen op te schrijven in een schriftje wat ze die dag hebben gedaan wat ze leuk vonden en 2 dingen waar ze die dag dankbaar voor waren. Dit mogen eigenlijk hele kleine dingen zijn zoals tijdens de lunch even een wandelingetje maken of een plantje verse munt op het bureau neerzetten. Dit schriftje met leuke dingen en dankbare momenten wordt iedere dag een stukje langer en is een mooi naslagwerk voor als je medewerker er even doorheen zit.
2) Regelmaat is key
Mensen zijn van nature echte gewoontedieren. Mensen houden van duidelijkheid en het lichaam houdt van een bepaalde structuur. Als jij dus medewerkers hebt die continu druk doen (maar dit niet perse zijn) dan moet je even een oogje in het zeil houden. Multitasking is ineffectief en creëert stress. Als je dus regelmaat aanbrengt, dan creëer je dus ook rust en balans. Je lichaam en geest raken gewend hieraan en zullen dan optimaler functioneren. En hier heb jij als werkgever dan weer baat bij, want een gestreste medewerker loopt het risico op burn-out, maar een gebalanceerde medewerker juist weer niet! Zorg er daarom voor dat je medewerkers genoeg pauzes hebben en dat er oplaadmomenten zijn. Want uiteindelijk zijn gebalanceerde medewerkers verzuim verlagers!
3) Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren
Piekeren vreet iemand helemaal leeg en uiteindelijk komt er geen oplossing. Laat je medewerker ‘s-avonds een pieker kwartier inlassen en probeer in dat kwartier de negatieve gedachtes te vangen. Dan is de medewerker er tijdens werk niet steeds mee bezig en kan de overgebleven energie gebruikt worden voor de werkzaamheden. Dit zodat de medewerker niet achterop gaat lopen. Lukt het piekeren structureren niet, op het internet is veel te vinden hoe je je medewerker hier in kunt helpen. Gaat het om echt zwaardere problematieken, dan is professionele hulp wellicht een betere optie. Je mag altijd contact met ons opnemen.
4) Be a man with a plan
Zoals je zelf waarschijnlijk als geen ander weet, is werken volgens een bepaalde logica en structuur een stuk efficiënter als dan dat je maar wat loopt te klootviolen. De “op hoop van zegen” strategie adviseer ik i.i.g. nooit en zeker niet als mensen stress ervaren! Als je medewerkers hebt die stress ervaren of dreigen uit te vallen is een plan van levensbelang! Niet alleen voor jou, maar zeker voor de medewerker! Een plan geeft structuur en houvast. En laat diezelfde structuur en houvast nou ook bijdragen aan burn-out herstel en stress verlaging..
Wil je meer tips of adviezen?
Wil je burn-out nou echt uit je BedrijfsDNA?
Wil je nou niet zoals de rest van ons land een steeds hoger verzuimpercentage hebben vanwege langdurig zieke werknemers?
Wil je dit allemaal opgelost hebben?
Is jou antwoord een ferme ja?
Neem dan contact met me op, want jij en ik weten allebei dat Bye Bye Burnout de oplossing heeft. En ja, dat vergt dus dat je of een training voor het MT gaat afnemen of dat je de medewerkers een preventieworkshop laat volgen, of zelfs een individueel herstel traject aanbiedt voor een werknemer. Genoeg opties in ieder geval! Maar, ik wil je drempel natuurlijk verlagen, en daarom krijg je bij ons altijd een fijne welkomst korting als je een nieuwe klant gaat wordt!
Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!