“Er is een wildgroei aan coaches.” Coaches zijn de laatste tijd weer veelvuldig in het nieuws. Zeker nadat bekend werd dat er de afgelopen jaren een explosieve groei in het aantal coaches in Nederland heeft plaatsgevonden. Het aantal leefstijlcoaches is zelfs met 960 procent (!!) toegenomen in tien jaar. Er werd gealarmeerd gereageerd en er werd geridiculiseerd. Hoewel een groot deel van de geuite zorgen (te veel coaches zonder gedegen opleiding, valse beloftes, charlatanerie) begrijpelijk is, is het grootste probleem misschien wel dat heel veel mensen wel behoefte hebben aan een coach maar door de bomen het bos niet meer zien of juist niet goed weten wat de meerwaarde kan zijn van een coach. Daarom zes tips mocht je twijfels hebben om een coach te raadplegen of niet goed weten waar je een coach voor kunt inzetten.
Advies 1: Gedachtes delen
Wees niet bang om je gedachtes te delen en te uiten. Een goede coach kan een antwoord geven op het herstel van je mentale en/of fysieke gezondheid. Hij/zij luistert juist heel erg onbevangen naar je en zijn of haar doel is het om jou te helpen met de – voor jou – juiste keuzes te maken.
Advies 2: Geluk leren vinden
Een coach kan je leren om te onderzoeken waar je gelukkig van wordt, en dat geluk niet zit in een grote auto, een villa of een vliegreis, maar mogelijk wel in een avond met vrienden, een mooie film, een lief briefje of bijdragen aan een groter doel.
Advies 3: Verbinding blijven zoeken
Een coach kan je leren om je kwetsbaar op te stellen en minder last te hebben van perfectionistisme. Een coach laat je zien dat het niet zo heel eng is om afhankelijk te zijn van andere mensen en dat we het heus niet allemaal zelf hoeven te doen; een sleutel tot een leven met veel verbinding en voldoening.
Advies 4: Je lichaam in de gaten houden
Een coach kan je helpen te leren luisteren naar je lijf. De mogelijkheden in de wereld zijn onbeperkt, maar ons lijf is gewoon moe na 16, 17 of 18 wakkere uren. En dat is niet erg, als we af en toe maar even de tijd nemen om te herstellen. En vooral dat stukje dat we de tijd moeten nemen om te luisteren naar ons lichaam is een grote reden van het kunnen bestaan van mijn bedrijf Bye Bye Burnout.
Advies 5: Nieuwe perspectieven blijven zien
Een coach kan je helpen bij nuance. Bijvoorbeeld: de waarheid ligt vaak wat genuanceerder dan je denkt. Je leert je meer in te leven in anderen en perspectieven op de werkelijkheid te begrijpen die eerst nog vreemd voor je waren.
Advies 6: luisteren
Een coach kan je helpen goed te luisteren naar wat er nou echt gebeurd en bedoeld wordt. Luisteren tot het einde. Luisteren tot je de ander helemaal begrijpt. Stel je voor hoe het zou zijn als iedereen zou leren om onbevooroordeeld te luisteren.
Diep van binnen zijn we allemaal coach. Wat we nodig hebben, is dat we die vaardigheid in onszelf waarderen, ontwikkelen en blijven oefenen. Zo kunnen we elkaar helpen naar een fijner leven, met meer balans. Het betekent niet automatisch dat we voor ieder wissewasje een coach moeten inhuren, maar het kan helpen bij de uitdagingen in het leven die we op ons pad krijgen. Daarnaast zijn diezelfde uitdagingen vaak het startpunt om zelf een nieuwe carrière stap te maken nadat je de nodige levenshobbels hebt overwonnen.