In dit artikel leg ik uit wat stress nou eigenlijk is. Mensen vragen me er weleens naar en ik heb het hieronder in Jip & Janneke taal uitgeschreven.
Stress is een reactie op een bedreigende situatie. Onze hersenen zetten dan twee systemen in werking. Het ene systeem zorgt voor een vecht reactie en het andere voor een vluchtreactie. Adrenaline en cortisol (iets met hormonen enz.…) die zorgen ervoor dat ons lichaam klaar is voor actie. Onze spieren spannen zich aan, je gaat zweten en je hartslag stijgt. Je bloeddruk overigens ook. Je pupillen worden groot en al je bloed stroomt naar je spieren. Deze lichamelijke reactie zorgt er bijvoorbeeld voor dat we voorzichtig zijn met de straat oversteken, we opletten maken tijdens het rijden als we in een penibele situatie zitten (bijvoorbeeld een stuurfout) of als we bijvoorbeeld (en ik hoop het niet) worden beroofd.
Help ik sta altijd aan
We staan tegenwoordig veel te lang “aan” en we jagen onze voorraad energie in rap tempo doorheen. Onze reserve voorraad energie kunnen we bijna niet opladen. We hebben slaapproblemen omdat onze reserve voorraad maar niet de kans krijgt om zich aan te vullen en dit veroorzaakt weer andere problemen. We worden hierdoor vaker ziek en hebben vaker hoofdpijn. Tevens kom je hierdoor in een neerwaartse spiraal terecht want dit is niet zoals het leven zou moeten zijn. Uiteindelijk kun je door bovenstaande zelfs in een burn-out terecht komen. Als je inmiddels niet al overspannen bent… Je zit er namelijk emotioneel en compleet doorheen! Je batterij is volledig leeg en laden lukt maar niet echt.
Waarom is Nederland gestrest?
We wonen in dit land waar presteren de norm is. Alles is meetbaar en ook zichtbaar met de mooiste computerprogramma’s. Onze prestaties worden bijvoorbeeld op school al gewaardeerd in de vorm van een cijferlijst. Na onze schoolperiode en onze studententijd (die bij mijzelf overigens uit veel meer bestond dan studeren en waar ik veel levenslessen heb gehad) is het tijd voor een carrière. In mijn tijd was jobhoppen not done, maar tegenwoordig is dat – gelukkig – een stuk gebruikelijker. Bijkomend nadeel is wel de extra druk om de perfecte volgende baan te vinden. We willen tegenwoordig van alles tegelijk. Ons sociale leven is er bijna zelf gestrest van! Ik heb er ooit dit over geschreven. Hilarisch maar zeker een treffend stuk! We staan namelijk echt altijd aan en we zeggen bijna geen nee.
FOMO
FOMO (Fear Of Missing Out) is een realistische hedendaagse angst. We werken hard, we zorgen voor onze kinderen, we zijn actief op de sportclub en laten we onze persoonlijke ontwikkeling niet vergeten! Onze Instagram ziet eruit om door een ringetje te halen en we leven een picture perfect online leven. We steken veel tijd en energie in ons werk en privé leven. Dat moet zich hoe dan ook gaat uitbetalen. We willen erkenning, een goed salaris, mooie spulletjes en een leuk huis. Uiteraard willen we zingeving en voldoening, maar dit lukt natuurlijk niet altijd. In ons leven krijgen we allemaal te maken met tegenslagen! We hebben te maken met keuzestress en een overkill aan prikkels.
Uiteindelijk raken we dus overspannen of zelfs burn-out! Dus daarom: doe eens een avondje lekker niks en geniet van het hier en nu! Hoe dat moet? Daar ben ik dan wel heel eerlijk in… grote kans dat ik naast je zit bij de cursus “leren niksen”!
Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!