Vaak hoor ik van de directeuren waar ik mee spreek, dat medewerkers klagen dat ze moe zijn. Dat is een klacht die wij bij Bye Bye Burnout veel tegenkomen. Onze cliënten die in een traject zitten bij ons ervaren extreme moeheid. Daarom hebben wij een goede nachtrust hoog in het vaandel staan. Slaap is namelijk een onderschatte oplossing als het op burn-out herstel aan komt.
Voldoende slaap is dus belangrijk. Tijdens de slaap komen lichaam en geest tot rust en is ons lichaam in staat zichzelf te herstellen en vernieuwen. Slaaptekort kan leiden tot een verstoorde stofwisseling, waardoor we sneller aankomen in gewicht. Het brengt de hormoonproductie in de war en verhoogt het stresshormoon cortisol. Tevens krijgen we eerder rimpels want we verouderen sneller.
Uiteraard zijn we met een slaaptekort sneller humeurig en dat is op het werk natuurlijk niet gewenst! Chronisch slaaptekort ontregelt ook nog eens de aanmaak van serotonine en dan voelen we ons een stuk minder happy. Kortom, geen overbodige luxe om de perfecte slaapomstandigheden te creëren om echt uitgerust en energiek wakker te worden.
Daarom deel ik hieronder 5 tips om de nachtrust te verbeteren. Deze zijn uiteraard handig om met je personeel te delen, maar gegarandeerd heb je er zelf ook baat bij!
Tip 1: Ga offline
Nog even de telefoon checken voor het slapengaan heeft veel meer invloed op de nachtrust dan we denken. Het felle licht van de telefoon of tablet zorgt ervoor dat de hersenen een signaal krijgen dat het nog geen nacht is. Het slaaphormoon melatonine wordt hierdoor onderdrukt. Bovendien worden de hersenen geprikkeld en gestimuleerd door de informatie die ze krijgen en moeten verwerken. Daarom: zet de telefoon en tablet uit en kijk in de slaapkamer ook geen tv meer achter de pc.
Tip 2: Stop met eten
Probeer niet teveel te eten voor het slapen gaan. Het lichaam is dan nog druk bezig met verteren en is er niet aan toe om in slaap te vallen. Een glas warme melk is natuurlijk een oeroud middeltje om in slaap te vallen, al is dat nergens wetenschappelijk bewezen. In melk zit tryptofaan en dat is een grondstof voor melatonine. Ook in banaan zit dit stofje. Magnesium (een mineraal dat helpt om melatonine te reguleren en onze spieren ontspant) zou je middels een olie of supplement kunnen nemen. Kamille werkt ook rustgevend. Drink dit bijvoorbeeld in thee-vorm.
Vooral niet doen: koffie drinken voor het slapengaan. Cafeïne heeft een opwekkend effect. Alcohol? Doe maar niet! We slapen dan namelijk minder diep, waardoor we minder uitgerust wakker worden. Roken helpt al helemaal niet mee: sigaretten verhogen de hartslag, bloeddruk en het adrenalinegehalte.
Tip 3: Beweeg
Dagelijks bewegen (minimaal 30 minuten) kan een belangrijke bijdrage leveren aan een goede nachtrust. Niet sporten vlak voor het slapen gaan, maar gedurende de dag. Dit helpt namelijk de hormoonspiegel in balans te houden. Experts raden een combinatie van krachttraining en cardio aan, maar het gaat er vooral om dat het bewegen plezier geeft.
Tip 4: Zorg voor rustmomenten
Voor de lange termijn is het zinvol om stress aan te pakken en meer rustmomenten gedurende de dag te vinden, om zo aan het einde van de dag uitgerust en ontspannen het bed in te stappen. Door te mediteren bijvoorbeeld. Dit mag een paar minuten zijn hoor! De Universiteit van California heeft onderzocht dat regelmatig mediteren ervoor zorgt dat dat de ademhaling rustiger wordt, de bloeddruk daalt en spierspanning en productie van stresshormonen afnemen. Kort of lang mediteren maakt geen verschil.
Tip 5: Zorg voor een opgeruimde kamer
Vooral in de slaapkamer is het essentieel om een opgeruimde ruimte te hebben. Dit is de plek waar we tot rust moeten komen. Transformeer de slaapkamer tot een ruimte vol rust en inspiratie. Kort gezegd: bewaar hier alleen dingen waar je echt van houdt en doe de rest weg. Maak van de slaapkamer een plek om totaal te kunnen relaxen. Uit onderzoek blijkt het verstandig om zachte tinten te gebruiken om extra snel tot rust te komen. Overigens is mijn slaapkamer zwart en ik slaap er heerlijk, dus kleur zegt niet alles! Mocht je trouwens in de slaapkamer last hebben van gesnurk dan zijn oordoppen een uitkomst en als je partner steeds het dekbed steelt, ga dan voor een praktische (niet sexy) oplossing: twee eenpersoonsdekbedden. Problem solveds van een koude rug hebben!
Ik wens jou en je personeel alvast welterusten!