Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren

Bob (25) is afgelopen jaar begonnen met zijn baan als werkvoorbereider bij een aannemersbedrijf. In bijeenkomsten vindt hij het lastig om zijn zegje te doen, terwijl hij wél goede ideeën heeft. 

‘Ze vinden me vast te stil’, ‘ik ben niet assertief genoeg’ en ‘shit, nú moet ik echt wat zeggen’. Het is slechts een greep uit de negatieve gedachten die Bob teisteren tijdens bijeenkomsten met collega’s. Vooraf denkt hij goed na over zijn inbreng, maar op het moment suprême slaat de paniek steevast toe. Met als gevolg: een black-out.

Regelmatig ontvangen wij cliënten met de vraag hoe ze van hun piekergedachten af kunnen komen en zich beter kunnen voelen. Het simpele antwoord is cru: dat kan niet. We hebben weinig tot geen invloed op wat we denken en voelen. Vergelijk het met het terugduwen van stromend water uit een kraan. Dat is kansloos. En het gevecht aangaan met je gedachten kost vaak zoveel energie dat het leidt tot vermijdingsgedrag. Kijk maar naar Bob: hij wil graag zijn ideeën verkondigen, maar doordat hij zo verstrikt raakt in negatieve gedachten kruipt hij terug in zijn schulp.

Daarmee is niet alles gezegd. Wat je wel kunt doen, is leren flexibeler om te gaan met je gedachten en gevoelens, zodat je je er in je handelen minder door laat leiden. Onlangs volgde ik een cursus Acceptance and Commitment Therapy (oftewel ACT) en dit gaf me heel veel inzichten. Deze methodiek helpt je om je minder in beslag te laten nemen door je eigen gedachtekronkels en lastige situaties. Ook geeft die handvatten om je meer te richten op zaken die belangrijk voor je zijn.

Gedachten van afstand bekijken

We zijn niet onze gedachten. Toch zijn we vaak geneigd ons ermee te identificeren. Dat geldt ook voor Bob. ‘Ik sta hier voor spek en bonen’, denkt hij bij een presentatie die hij geeft samen met een collega die voortdurend het woord neemt. En: ‘iedereen vindt me stil’. Doordat hij zich volledig focust op die denkbeelden, nemen ze de overhand in zijn gedrag. De kunst is om ze met meer afstand te gaan bekijken.

Ik teken op een lege pagina de vorm van een hoofd en vraag alle negatieve gedachten die hij tijdens zo’n moment heeft op te sommen. Het hoofd wordt helemaal vol gepend. Vervolgens vraag ik het papier met de teksten recht voor zijn gezicht te houden met gestrekte armen. Dat voelt ongemakkelijk, zegt Bob. Na een poosje vraag ik hem het papier te laten zakken. Dat lucht zichtbaar op. De gedachten zijn niet weg, maar nemen hem niet meer volledig in beslag.

Bob vindt de oefening confronterend. Die liet hem namelijk inzien hoe streng hij zichzelf beoordeelt. Hij realiseert zich nu dat hij zichzelf niet voortdurend hoeft te verbeteren. Daarmee komt er ook meer ruimte om na te denken over wat hij wél graag zou willen. 

Bonus: 3 ONTSPANNENDE ADEMHALINGSOEFENINGEN VOOR OP HET STRAND

Het strand is een ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te verbinden met de rustgevende kracht van de natuur. Naast het genieten van de zon en de zee, biedt het strand ook een perfecte omgeving om ontspannende ademhalingsoefeningen te beoefenen waardoor je het piekeren wellicht vermindert. 

Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om te ontspannen, je geest te kalmeren en je energie op te laden. 

Hier zijn drie verfrissende ademhalingsoefeningen die je kunt doen op het strand om innerlijke rust te vinden.

  1. Zeegolf Ademhaling:
    De Zeegolf Ademhalingsoefening is geïnspireerd op de ritmische beweging van de golven en helpt je om je ademhaling te synchroniseren met de natuurlijke omgeving.

Stap 1: Ga comfortabel zitten op het zand, met je rug recht en je handen rustend op je knieën.

Stap 2: Sluit je ogen en begin je bewust te worden van je ademhaling. Adem diep in door je neus en voel hoe je longen zich vullen met frisse lucht.

Stap 3: Adem langzaam uit door je mond en stel je voor dat je de zachte aanraking van de zeegolven voelt terwijl ze het strand raken en terugtrekken.

Stap 4: Laat je ademhaling in een natuurlijk ritme gaan, alsof je wordt meegevoerd op de golven van de zee. Adem in en uit op het ritme van de golven, en laat jezelf geleidelijk ontspannen.

Stap 5: Blijf deze ademhalingsoefening herhalen, terwijl je je verbindt met de rust en de sereniteit van de zee.

  1. Zonsondergang Ademhaling:
    De Zonsondergang Ademhalingsoefening is ontworpen om je te helpen los te laten en te reflecteren terwijl je getuige bent van de prachtige zonsondergang aan de horizon.

Stap 1: Zoek een comfortabele zitpositie op het strand en richt je blik op de ondergaande zon.

Stap 2: Adem langzaam in door je neus en stel je voor dat je de warme gloed van de zonnestralen inademt.

Stap 3: Adem langzaam uit door je mond en laat alle spanning en negatieve gedachten los, alsof ze met de zonsondergang verdwijnen.

Stap 4: Terwijl je blijft ademen, neem je even de tijd om te reflecteren op je dag, je ervaringen en je gevoelens. Laat alles wat je niet langer dient, los met elke uitademing.

Stap 5: Blijf deze ademhalingsoefening herhalen terwijl je de zon ziet ondergaan en de lucht langzaam verandert van licht naar donker.

  1. Strandbries Ademhaling:
    De Strandbries Ademhalingsoefening is gericht op het verfrissen en vernieuwen van je geest terwijl je de verkoelende zeebries inademt.

Stap 1: Ga comfortabel zitten met je gezicht naar de zee en je rug recht.

Stap 2: Sluit je ogen en begin bewust diep in te ademen door je neus, terwijl je je voorstelt dat je de verfrissende zeebries inademt.

Stap 3: Adem langzaam uit door je mond en laat alle spanning en stress los, alsof ze worden weggeblazen door de bries.

Stap 4: Houd je ademhaling in een rustig tempo en voel hoe de verkoelende bries je geest verheldert en je energie herstelt.

Stap 5: Blijf deze ademhalingsoefening herhalen terwijl je je blijft verbinden met de verfrissende energie van de zeebries.

Mocht je nou eens verder met ons in gesprek willen om te kijken hoe wij jou en je collega’s kunnen helpen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.