In de kerstvakantie genoot ik van het buiten zijn. Wandelend in de natuur, kwam ik helemaal ‘uit mijn hoofd’ en ‘in de natuur’. Als vanzelf ontdekte ik al mijn ideeën, dromen en plannen. Ik was even helemaal niet aan het piekeren en was even al mijn zorgen vergeten. En al snel dacht ik: als dit voor mij zo goed werkt, zal het voor de mensen die uit hun burn-out moeten komen ook zo werken.’
In de natuur, uit je hoofd
De combinatie van wandelen, gerichte oefeningen met de natuur en cognitieve gedragstherapie, helpt het piekeren aanzienlijk verminderen. Er zijn mensen die zoveel piekeren dat het hen in de weg zit in hun privéleven, of in het werk. De combinatie van natuur, coaching en cognitieve gedragstherapie maakt dat het piekeren bij veel van onze klanten zoveel vermindert dat ze meer rust in hun hoofd en lijf ervaren en weer plezier en zelfvertrouwen krijgen. Zeker als je tijden het coachen dan ook nog eens in de natuur gaat wandelen. Dit doen een aantal van de Bye Bye Burnout coaches al standaard!
Piekeren, piekeren, piekeren Piekeren
is het maar door blijven gaan van negatieve gedachten op een dwangmatige manier; het lukt piekeraars niet om die negatieve gedachten te stoppen. Piekeren is dan een gewoonte geworden waardoor het heel moeilijk is om ermee te stoppen. Denk maar aan roken; daar kom je ook niet zomaar vanaf. Dat vergt ook inzet en moeite. Met onze begeleiding lukt het om de piekergewoonte te doorbreken. En dat geeft rust. Rust die je juist zo hard nodig hebt om uit die burn-out te komen.
Piekeren doe je niet voor niets
Vóórdat een coachtraject bij ons start, brengen we met een uitgebreide vragenlijst in beeld waar diegene tegenaan loopt die we gaan coachen maar ook bijvoorbeeld hoeveel iemand piekert, waar de gedachten over gaan en wat voor opvatting iemand heeft over zijn/haar mentale gezondheid.
Mensen piekeren niet voor niets, het kan een gevoel van controle geven. Als je piekert over een situatie die nog gaat komen, en die situatie blijkt uiteindelijk me te vallen, dan kun je het idee hebben dat het piekeren heeft geholpen om erger te voorkomen. Het lijkt dan een effectieve manier om met de situatie om te gaan, maar in feite is dat het niet. Zonder het gepieker had de situatie zich waarschijnlijk net zo voorgedaan.
Piekeren over het piekeren Soms gaat het piekeren
verder. Piekeraars piekeren dan over hun piekergedachten. Hun hoofd zit zo vol dat het lastig wordt om zich te concentreren, ze slapen slecht. Ze hebben het gevoel dat ze de gedachtestroom niet meer onder controle hebben en hebben vervolgens veel negatieve gedachtes over de oncontroleerbaarheid van het piekeren. Dit leidt tot gevoelens van angst. Samen onderzoeken we deze gedachten en proberen ze om te buigen tot relativerende en realistische gedachten. Wandelen en de natuur helpt en ondersteunt dan op een geweldige manier.
De natuur, medicijn tegen piekeren
In de natuur zijn, geeft rust. En het helpt ook om in het nu te zijn. Als je piekert, ben je bezig met het verleden of met iets dat in de toekomst zou kunnen gebeuren. Weer leren om in het nu te kunnen zijn, is dan ook een belangrijk onderdeel van het coachtraject.
Piekervrij bestaat niet
Iedereen piekert weleens. Helemaal piekervrij leven is voor de meesten niet weggelegd. Maar je kunt wel leren om het onder controle te krijgen, en je leven er niet negatief door te laten beïnvloeden. Wanneer piekeren de overhand krijgt en relatief kleine dingen heel breed worden uitgemeten – een conflict op het werk eindigt in iemands hoofd dan al in ontslag -, helpt het om met het piekeren aan de slag te gaan. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die zich zorgen maken over iets reëels. Dat benoemen en erkennen, helpt ook al veel.
Meer weten wat wij voor jou of je medewerkers kunnen betekenen ? Neem dan contact met ons op!