Binnen Bye Bye Burnout denken wij vanuit een oplossing en eigenlijk is dat niet meer dan normaal. Toch zie ik het bij veel partijen anders. Daar hebben ze ellenlange gesprekken over de problemen die er spelen, maar zonder concrete oplossingen. En dat helpt niemand. Ik denk en werk liever vanuit een oplossingsgerichte mentaliteit. En omdat ik dat doe weten onze opdrachtgevers ook veel sneller wat ze aan me hebben en wordt er geen onnodige tijd weggegooid.
De oplossingsgerichte manier is een succesvolle methode die zich meer richt op de toekomst en de successen die er al behaald zijn dan op het probleem, de oorzaak en de schuldige. Bijvoorbeeld: Oplossingsgericht werken focust op waar je goed in bent, waar je blij van wordt, wat je al helpt en heeft geholpen en zorgt zo dat je niet blijft hangen in bij het probleem. Het is dus een hele positieve manier om mensen en organisaties in beweging te krijgen.
Bij oplossingsgericht werken gaat het ook vooral om de beweging de goede kant op. Stel op een schaal van 1 tot 10 geef je het burn-out beleid binnen je organisatie een 4, dan werken we natuurlijk naar die 10 toe, maar eerst gaan we kijken wat er moet gebeuren om een 4,5 te halen. En zit je bedrijf met het burn-out beleid misschien wel soms op een 6? Wat is er anders als je op die 6 zit en daar focussen we ons op.
Het moge dus duidelijk zijn dat ik ervan hou om de koe direct bij de horens te vatten en aan de slag te gaan. ‘Waar sta je nu? En waar wil je heen?’ Dat zijn de vragen die ertoe doen. Daarna maken we een plan de campagne en gaan we werken aan die oplossing. Geen gezeik en gezeur, aan de bak en alle shit oplossen!
Maar, soms lijkt die berg met problemen niet overheen te komen! Maar juist met een oplossingsgerichte focus je op de oplossing en niet op de problemen. Dit werkt vooral goed bij medewerkers die weerstand bieden.
Bijvoorbeeld:
Thomas is een goed bedoelende maar bemoeizuchtige manager. Hij legt zeer gedetailleerde instructies neer bij zijn medewerkers en controleert ze dan ook steevast. Zelfs de kleinste foutjes worden verbeterd.
Al snel stoppen de medewerkers met het aandragen van eigen initiatieven en daardoor kan Thomas zeggen dat hij ‘alles zelf moet doen’ en daardoor te weinig tijd heeft voor zijn eigen taken. Een vicieuze cirkel is geboren.
Hoe kunnen we dit oplossing? Allereerst wat we niet gaan doen is tegen Thomas zeggen dat hij moet ophouden om zo controlerend te zijn. Je zegt tegen een drugsverslaafde ook niet ‘Stop gewoon met drugs gebruiken.’ Wat je wel kan doen is op zoek naar de oorzaak: ‘Waarom is Thomas zo controlerend?’ Dat lijkt misschien een omweg, maar hier komt die tunnel, dat kortere weggetje: ‘Focus je op de momenten dat Thomas niet controlerend is. Hoe komt dit? Daar ligt het antwoord: wat is er dan namelijk anders? Ook kunnen we aan Thomas vragen hoe het team functioneert tijdens zijn vakantie?
Vanuit die antwoorden kunnen we dan een oplossing formuleren: wat moet er gebeuren zodat Thomas het gevoel heeft niet meer te controleren en meer rust heeft en zodat zijn medewerkers gemotiveerd raken om weer met eigen ideeën te komen.
Daarom deel ik graag 3 punten waarom oplossingsgericht werken nuttig is:
1) Het verleden is onveranderbaar.
Die kun je niet meer veranderen en daar liggen je problemen. Daarentegen ligt de toekomst nog helemaal open voor je en daar liggen oplossingen. Wanneer je gaat denken vanuit die oplossingen ga je veel meer denken in mogelijkheden en krijgt het hele proces een positieve vibe.
2) Een oplossing leidt tot een plan, en dan wordt het haalbaar.
Wanneer je een oplossing hebt bedacht, dan kun je een plan uitstippelen. Dat plan kun je dan weer in stukjes hakken en zo wordt het haalbaar en lijkt de berg veel minder hoog en ben je weer dichter bij die oplossing!
3) Tip om te beginnen: Waar gaat het goed?
Een goede tip om te beginnen met zoeken naar een oplossing? Zoek binnen jouw bedrijf naar een afdeling waar het goed gaat. Waarom is daar geen of minder stress? Wat is hier anders?
En wanneer ik werk met iemand dan ga ik opzoek naar momenten dat ze juist geen last hebben van burn-out of stress. Waarom zijn die momenten anders? Zo kun je snel vinger op de pijnlijke plek leggen en toewerken naar die oplossing!
Doe ermee wat je wilt, maar ik zou vanaf nu alleen nog maar denken vanuit oplossingen en niet problemen! Let me know als je dit ook gaat doen, of als je hulp nodig hebt met dit aanpakken! Ik help je uiteraard graag!
Mocht je vermoedens hebben dat er werknemers stress ervaren of binnen het team er een andere dynamiek heerst dan voorheen dan adviseren wij iedereen om de artikelen in onze kennisbank te lezen. Tevens is ons boek een absolute must-have. Hier een voorproefje en de 10 meest belangrijke tips op een rij gezet om meteen mee aan de slag te gaan of met je collega’s of medewerkers te delen.