Mensen vinden mij vaak anders dan de massa en daar ben ik trots op. Ik ga niet de gebaande paden op maar kijk wat er goed werkt maar zoek altijd naar oplossingen die niet standaard zijn. Mijn coaches weten dit en mijn opdrachtgevers ook. Ik wil namelijk werkgevers helpen met verzuimproblemen maar altijd op een eerlijke manier. En ja, dat zorgt er met regelmatig voor dat ik zeg wat je moet horen en niet wat je wil horen. Is dat lullig? Nee, ik denk juist van niet. Ik denk juist dat je gebaat bent bij mijn eerlijkheid.
Ook krijg ik van vragen op inhoudelijk medisch niveau en daarin ben ik ook altijd eerlijk. Een van de vragen die ik vaak krijg, van werkgevers, werknemers of zelfs specialisten is wanneer is iets een depressie en wanneer is iets nou een burn-out? Deze vraag zal ik hieronder even uitgebreid beantwoorden omdat dit een onderwerp is waar nog veel onduidelijkheid over is.
Hoewel het twee verschillende dingen zijn, zijn er ook dingen die overlappen, maar natuurlijk kun je ook via een burn-out in een depressie raken. En niet alle symptomen komen voor bij iedereen.
Iemand met een burn-out kan nog wel genieten van de dingen, maar heeft er simpel gesproken gewoonweg geen kracht meer voor, terwijl iemand in een depressie nog wel energie hebben, maar het allemaal gewoon niet meer de moeite waard vinden.
Een burn-out is een verstoring in je energiebalans en een depressie is een stemmingsstoornis.
Wat ook vaak, maar dus niet altijd, zo is; is dat mensen met een depressie vaak in de ochtend meer last hebben en naarmate de dag vordert opknappen en mensen met een burn-out hebben juist het omgekeerde. Die zijn vaak wel oké in de ochtend (ze hebben natuurlijk net geslapen), maar naarmate hun dag vordert, loopt ook die batterij leeg. Dus gaat het minder met ze.
Natuurlijk zijn er nog meer verschillen en overlappingen en zeker niet alles is altijd hetzelfde bij iedereen, maar twijfel je nou wat er aan de hand is bij jou? Vraag het me.… wie weet kan ik je helpen, of je juist naar de juiste doorverwijzen! Je kan bij onduidelijkheid je medewerker ook doorverwijzen naar bijvoorbeeld de huisarts. Die kan zeker raad geven en je medewerker eventueel doorverwijzen naar een specialist. Het liefst zo snel mogelijk eigenlijk, want ook dit roep ik wel vaker: voorkomen is beter dan genezen. En uit een burn-out of een depressie komen (of andere zaken natuurlijk!) is veel moeilijker dan preventief voorkomen. We gaan nu weer de donkere dagen in dus zorg voor jezelf & voor je personeel!
Het is ook niet voor niets dat ik verteld heb waarom je wel met mij moet samen werken en waarom je vooral niet met mij moet samenwerken. Op wat voor manier ik Bye Bye Burnout run, waar je op moet letten als je om moet gaan met een burn-out, stress of als je werknemers daar last van hebben, maar als puntje bij paaltje komt: ‘Is het allemaal niet zo moeilijk’
Kortom: burn-out, stress, ik regel het gewoon. Of althans. Ik zorg dat het wordt geregeld, door mij of één van mijn fantastische coaches. En ik kan die service alleen maar zo goed blijven aanbieden als ik zelf ook goed in mijn vel zit. En daar zorg ik voor! Dit doe ik bijvoorbeeld door gezond te leven of om op te laden op vakantie of vanuit het buitenland te werken waardoor ik weer nieuwe verhalen, nieuwe kansen en waarschijnlijk nieuwe inzichten krijg die ik met je kan delen. En uiteindelijk hebben we daar dus allemaal voordeel aan!