Veel werknemers zitten nu al maanden thuis. En terwijl sommige dat heerlijk vinden, zijn er ook werknemers die zo snel mogelijk weer fulltime op kantoor willen zitten. Bijvoorbeeld vanwege de airco, de bureaustoelen of – positiever gedacht – de collega’s.
Dus wat doe je als je werknemer je vraagt om weer naar kantoor te komen, terwijl jij liever hebt dat die thuisblijft?
Niet naar kantoor te komen is een redelijk verzoek
Als werkgever heb je op basis van artikel 7:660 Burgerlijk Wetboek het zogenaamde ‘instructierecht’. Dat recht brengt met zich mee dat je werknemer zich moet houden aan voorschriften die jij geeft. Die instructies moeten dan zien op de – zoals de wet dat zegt – ‘bevordering van de goede orde in de onderneming van de werkgever’.
Alhoewel thuiswerken geen recht is van je werknemer, mag jij als werkgever wel vragen dat hij thuis blijft werken. Sterker nog, het vragen om te blijven thuiswerken is in deze nog steeds aparte periode een volstrekt redelijk verzoek. Zeker als je zorgt voor een veilige werkomgeving.
Je bent als werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkplek. Dus een goed bureau, net als een ergonomisch verantwoordde stoel en computeropstelling zijn verplicht.
Belangrijke vraag is dan of je voor een goed ingerichte thuiswerkplek een vergoeding moet betalen? In principe niet. Een goede tip kan zijn om je personeel een bureaustoel van het bedrijf uit te lenen. Of de computer met twee beeldschermen omdat dat nu eenmaal fijner werkt dan een laptop. Want ja, die staan immers toch werkeloos op kantoor.
Op kantoor betaal je toch ook de koffiecupjes, airco etc.?
Als ik het goed begrepen heb, heeft een werknemer onlangs zijn werkgever gevraagd om een vergoeding voor een airco. Bijzonder. Als het de hele week 30 graden is, snap ik dat je graag airco wenst. Maar zo’n verzoek gaat echt te ver.
Zo is het verzoek van diverse ambtenaren om hun koffiecupjes thuis te vergoeden, ook van de zotte. In hun redenering drinken ze op kantoor natuurlijk ook een bakje of vijf per dag.
Aan dit soort verzoeken hoef je echt niet te voldoen. Alleen als je iets afsprak over een vergoeding voor telefoon of mobiel dan geldt dat nu natuurlijk ook. Maar heb je dit niet van tevoren afgesproken dan is er geen verplichting om iets te vergoeden.
Redelijke oplossing
Om eerlijk te zijn, lijkt deze tip inmiddels té voor de hand liggend, maar omdat ik het in de praktijk nog zo vaak mis zie gaan, blijf ik het zeggen. Ga en blijf in overleg met elkaar. Misschien is het mogelijk om een aantal werknemers een paar dagen naar kantoor te laten komen?
Dit is een artikel van Suzanne – onze arbeidsrecht specialist – over het fenomeen reizen, werken en het arbeidsrecht in coronatijd.
Zelf heb ik onlangs juist een artikel geschreven voor het Algemeen Dagblad over de effectiviteit van thuiswerken. Dit is namelijk niet voor iedereen productief. Meer weten, lees het artikel dan hier.