In dit artikel ga ik verder in op een recent geschreven artikel: Je werknemer verzint een burn-out. Naar aanleiding van dat artikel kreeg ik van een kennis de vraag: wat nou als de medewerker inderdaad een burn-out heeft vanwege ondermaats presteren? Dan zou de ontslagaanzegging misschien wel de reden zijn die de emmer deed overlopen. In dit artikel ga ik op die vraag antwoord geven.
Taboe
Laat ik beginnen met het gegeven dat dit een zeer terechte vraag is en ik hem ook helemaal niet raar vindt. Want, heel veel mensen ervaren het nog steeds als taboe dat ze stress hebben en wellicht werken ze dan ook nog eens in een omgeving waar dit niet of nauwelijks bespreekbaar gemaakt kan worden vanwege de heersende bedrijfscultuur. Ik heb daar eerder al eens over geschreven of burn-out ook bij jullie op de kaart staat.
Verder is burn-out echt een te belangrijk onderwerp om te negeren want het kan gewoon je faillissement zijn. Je zal namelijk niet de eerste zijn die hoge boetes moet betalen of dus erger je faillissement aanvragen.
Stress op de werkvloer
Anyway, terug naar de vraag. Als er inderdaad stress heerst op de werkvloer en mensen in een cultuur werken waar dit niet bespreekbaar is, ben je er dan van bewust dat de drempel om bij jou binnen te stappen erg hoog is. Jij kan – als management – misschien van mening zijn dat dit niet zo is, maar draai het eens om: Durf jij zomaar bij Elon Musk aan te kloppen? Huh wat? Ja, die staat weer even een paar treetjes hoger in rang dan dat jij dat staat en niet iedereen heeft de bravoure om ziel en zaligheid bij de baas neer te leggen (of de persoon die een ontslag kan realiseren). Dus… die verhouding is al ongelijkwaardig. Houdt daar alsjeblieft even rekening mee!
Werknemer weet het zelf niet
Het volgende punt is dat werknemers soms niet in de gaten hebben dat hun stressklachten al zo erg zijn en uit bijvoorbeeld loyaliteit werken ze maar door en door en door. Dit doen ze op hun tandvlees, maar ze zijn ontzettend loyaal, maar dus klaarblijkelijk ook moe. En we weten allemaal als mensen moe zijn, dan maken ze fouten. En diezelfde fouten kunnen dus realiseren in het opzeggen van de arbeidsovereenkomst vanwege ondermaats presteren. Werk en privé zijn volledig in disbalans en dat is dus erg onhandig!!
Op tijd tackelen
Wat ik dan dus belangrijk vindt is dat je dit probleem eerder tackelt! En niet een maandje eerder maar veel eerder. Je moet in gesprek met je medewerkers, je moet ze vragen hoe het gaat en niet genoegen nemen met het politieke antwoord “goed hoor”. Vraag door, vraag wat er dan goed gaat en vooral wat er beter kan. Er kan namelijk altijd iets verbeterd worden. En mocht jij nou net de uitzondering hebben en bij jou gaat alles perfect, dan bied ik je nu acuut een baan aan binnen Bye Bye Burnout omdat wij ook nog iedere dag aan het verbeteren zijn!
En ik zeg het nogmaals: blijf in contact met je personeel. Vertroetel ze, complimenteer ze maar bovenal behandel ze goed! Vermijd conflicten niet, maar los ze op!
Openheid is eng
Sommige mensen willen misschien niet openheid geven bij jou, maar wel bij een collega. Schuif die collega dan naar voren en zet je eigen ego opzij. Want, wat je namelijk wil is goed presterende medewerkers die het naar hun zin hebben in jouw bedrijf! En mocht er dan eens een keer iemand niet goed op zijn plek zitten, dan kun je dat als twee volwassenen goed uitspreken en een regeling treffen hoe en wanneer iemand uit dienst gaat. Want, als het goed is heb jij namelijk al in een eerder stadium geleerd (zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen) dat je in gesprek moet zijn met je personeel en hun signalen serieus moet nemen en daar dus ook naar dient te handelen.
Burn-out, bel ons
Kom je er alsnog niet uit, geef me dan even een belletje, want dan helpen wij je! Je bent namelijk niet de eerste die wij helpen met dit soort dingen en zeker ook niet de laatste, dus zet dat ego opzij en klop gewoon aan. Niemand wil namelijk iets van doen hebben met een burn-out behalve die gekken op de planeet die bedacht hebben dat ze hun brood daar maar mee moeten verdienen zoals wij van Bye Bye Burnout!
Samenvattend: ga in gesprek, maak werkstress bespreekbaar, ga als volwassenen met elkaar om, waardeer elkaar maar bovenal HELP elkaar!
Wil je nou dagelijks een handige tip van me hebben over o.a. deze situatie, volg ons dan op Instagram en LinkedIn want daar deel ik dagelijks nuttige GRATIS informatie die je uiteraard je direct kunt toepassen.
Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!