Onlangs las ik een artikel dat mensen in Japan zich letterlijk doodwerken. Het zit simpelweg niet in hun cultuur om minder te gaan werken. De zogenaamde “Vrijmibo” zoals die voor velen van ons een leuke traditie is – en we maar wat graag opvolgen – is in een land zoals Japan dus onvoorstelbaar.
Zoals ik het uit het artikel heb begrepen willen ze nu een overwerk limiet instellen en op vrijdag verplicht eerder naar huis. Gelukkig werken de japanners niet meer op zaterdag zoals voorheen. De regering wil daar nu de “Premium Friday” introduceren. Dit om medewerkers te leren dat je ook van je vrije tijd kunt genieten. Dat klinkt mij heel erg logisch in de oren, maar ik ben niet voor niets jaren geleden begonnen met Bye Bye Burnout. Tevens is het niet voor niets dat wij (inmiddels is Bye Bye Burnout uitgegroeid tot een landelijk dekkend netwerk van coaches met als focus MKB Nederland en kennisorganisaties) het momenteel zo druk hebben. Gelukkig weten wij – al dan niet uit eigen ervaring – wat een burn-out met je doet. Ondanks dat het hebben van een burn-out “life-changing” is, ben ik wel dankbaar dat ik een burn-out heb gehad.
Door mijn eigen ervaring als (toen nog een piepjonge) werknemer met een burn-out weet ik dat mijn burn-out de verandering was die ik eigenlijk heel diep van binnen zocht. Het is ook niet zomaar dat ik Bye Bye Burnout gestart ben. Het oergevoel riep als het ware.. Ik wist namelijk heel goed dat als er iemand in dit land zou zijn, die dat taboe omtrent burn-out durfde te doorbreken, dat ik dat zou zijn.
Terug naar Japan. In Japan is het eerder stoppen met werken nog erg wennen. Het is daar eerder een prestige om hard te werken. Dit gebeurt overigens bij ons in Nederland ook wel hoor. Met name de Zuidas in Amsterdam is een broedplek voor burn-out. In Japan is het excuus om niet eerder op vrijdag te stoppen omdat het voor het kantoor bijvoorbeeld niet goed uitkomt. Tja, dat is een universeel probleem. Ikzelf denk dat het nog slechter uitkomt als je medewerkers kampen met werkstress en uiteindelijk dus langdurig verzuim vanwege het logische gevolg: een burn-out.
Meer winst maken is belangrijker. Ook dat is universeel in alle landen. Japanners horen wel tot het hardst werkende volk op deze planeet. Gemiddeld werken mensen 12 uur per dag en vakantie nemen doen ze bijna niet. Dat doen wij in ons land dan toch wel anders. Gelukkig maar. Ook al is een burn-out achteraf gezien een hele waardevolle ervaring, leuk is het allerminst!
Het is niet alleen maar kommer en kwel in Japan. Er begint langzaamaan een stuk bewustzijn te komen over de eigen gezondheid. Men begint mondjesmaat in te zien dat dood gaan door je werk niet hoort bij prestige. In 2015 waren er volgens het artikel van Jeroen Visser in de Volkskrant van afgelopen 20 april in 2015 wel 96 gevallen van hartfalen en 93 gevallen van zelfmoord of pogingen daartoe door overwerk. Dat zijn shocking cijfers!
Er is nu een onderzoek ingesteld wat heeft ontdekt dat ruim 20% van de werkgevers aldaar zijn/haar personeel meer dan 80 uur per maand laat overwerken. Er zijn nu wel plannen om een overwerk-wet in te voeren maar de meningen zijn verdeeld. De mensen geven aan dat dit het probleem juist in de hand werkt. Je kunt beter de overwerk cultuur aanpakken en daar ben ik het roerend mee eens! Echter, het zit wel in de Japanse cultuur om loyaliteit aan je werkgever te laten zien. Tevens staan jonge werknemers onder druk vanwege prestatiedrang.
Dat is bij ons in Nederland ook wel een ding om rekening mee te houden. Uitval door burn-out is een trend. Dit is een hele FOUTE trend. Je bent letterlijk en figuurlijk je lichaam aan het uitputten en met een paar nachtjes extra slaap ben je er niet. Ook even op vakantie gaan is niet de oplossing.
Ik begrijp als geen ander dat je als werkgever zijnde heel erg blij bent met je hardwerkende team, maar houdt je er wel even rekening mee dat jij verantwoordelijk bent voor je werknemers? Los van de kosten die met gemak kunnen oplopen tot 122.000 euro (lees hier mijn E-book over deze kostenopbouw: http://www.byebyeburnout.nl/burn-out-kost-120-000-euro/ ) ben je ook nog eens een eikel als je zo met je personeel omgaat. Dat klinkt wellicht wat lomp en onaardig, maar het is wel de waarheid. Als mensen perfectionistisch gedrag vertonen, als ze altijd als laatste weggaan en bijzonder loyaal zijn, dan moet je extra goed opletten. Dat zijn de risico gevallen m.b.t burn-out. Begrijp me niet verkeerd, ik help ze graag, maar voorkomen is nog altijd beter (en een stuk goedkoper) dan genezen!
Wil jij nou een preventie workshop bij jou op kantoor zodat je in 1 keer iedereen op kantoor kan informeren over het voorkomen van een burn-out, huur mij dan in! Dat kan via: http://www.byebyeburnout.nl/workshop/ Ik beloof je dat het een leerzame workshop gaat zijn en ik zal je dan ook geen eikel meer noemen! Erewoord!