Als iedereen op een werkdag z’n beweegkansen zou pakken, zou ik als burn-outcoach niks te doen hebben. Hoe zit dat? Stress hoort bij het leven, het zorgt er voor dat we ons steeds weer aanpassen aan nieuwe omstandigheden, uitdagingen aangaan of kunnen focussen bij een spannende klus. We zijn prima in staat daarop te reageren, de mens is daar op gebouwd. Geen probleem zou je denken. Alleen dat terugveren naar ontspanning… dat gebeurt te weinig. Zo stapelt spanning zich op, totdat de emmer overloopt. Overspannen of burn-out is veelal een kwestie van te weinig herstel in plaats van te veel stress.
Wandelen is een ‘oude vriend’ van ons, die zorgt dat de stressreactie geremd wordt. Hersenonderzoek laat dat zien. Wandelen is een eenvoudige manier om te ontspannen, vrijwel iedereen is in staat om een stukje te lopen. Mensen die regelmatig bewegen in de natuur blijken naast een beter lichamelijke conditie ook beter bestand tegen emotionele uitdagingen. Ze worden weerbaarder. Hun gevoel van eigenwaarde, zelfbeheersing en zelfreflectie verbeteren. Het creatieve vermogen om problemen op te lossen herstelt, naast het geheugen en het humeur. Alle reden om bewegen bij werknemers te stimuleren.
Tijdens de begeleiding van burn-out maak ik gebruik van de voordelen van wandelen. Het stimuleert het lichamelijk en geestelijk herstel en leert mensen gelijk een nieuwe gewoonte aan. Naast dat wandelen het tempo uit het gehaaste leven haalt, geeft het naast elkaar lopen terwijl je je zorgen deelt, een vorm van veiligheid. De ander niet direct aan hoeven kijken is prettig. Coachees ervaren dat als een pluspunt.
Mensen met een burn-out zitten opgesloten in hun hoofd. Ze proberen hun problemen letterlijk het hoofd te bieden, maar daar ligt hun oplossing niet. Ze blijven piekeren en malen 24/7. Hun gedachten blijven rondjes draaien, als een hoofd op pootjes! Door te gaan wandelen wordt het gemakkelijker voor deze mind-types om het contact met hun lijf weer te ervaren. Dan komt er een scala aan informatie beschikbaar, namelijk gevoelens en emoties. Die heeft een burn-out-type te lange tijd genegeerd. Door daar aandacht aan te besteden krijgt iemand extra handvatten om zijn situatie te onderzoeken. Ook geven gevoelens en emoties richting aan de weg die iemand eigenlijk wil inslaan. Lopend gecoacht worden geeft op deze manier een versnelling aan het bewustwordingsproces.
Lopend een coachgesprek voeren is heilzaam voor de klant. Nog interessanter wordt het als de natuur gebruikt kan worden om de coachee contact te laten maken met zijn gevoelswereld: natuurcoaching. Metaforen en symbolen uit de natuur kunnen veel vertellen over je innerlijke wereld. Die omgevallen boom, het lentegroen, een kruising van paden, tegenwind of vallende blaadjes vormen krachtige metaforen. Symbolen zijn een gemakkelijke ingang om verder te onderzoeken wat er speelt, waar het nu écht om gaat bij deze burn-out.
Ik laat een burn-outklant vaak een stilleven maken van zijn situatie. De meesten gaan graag aan de slag met wat de omgeving te bieden heeft. Even niet hoeven praten is prettig. Bij het bespreken van zo’n stilleven gebeurt het elke keer weer dat er méér ligt dan de klant dacht dat hij had neergelegd. Soms ligt de oplossing er ook al… Deze manier van wandel coaching, natuur coaching dus, geeft op een zachte manier verdieping aan het bewustwordingsproces.
Kortom, de voordelen van wandelend coachen in een natuurlijke omgeving maken dat ik juist bij een burn-out de klant mee naar buiten neem. En de nadelen? Iedereen denkt aan regen. Het weer kan soms hinderlijk zijn, met name harde wind is een spelbreker. Dan versta je elkaar slecht, is het wandelen niet ontspannend en heeft het buiten zijn geen toegevoegde waarde. Regen echter is geen reden om binnen te blijven. Gewoon een pluutje mee!
Dit blog is geschreven door Claudia van Leent, coach bij Bye Bye Burnout. Claudia weet wat het is om uitgeput op de bank te zitten en niet te weten hoe je verder moet. Tijdens haar eigen burn-out heeft het wandelen haar veel gebracht. Naast levenservaring heeft zij de nodige professionele expertise en ervaring in het coachen van vrouwen bij stress en burn-out. Herstellen van een burn-out is namelijk niet alleen uitrusten en weer aan het werk gaan, maar leren wat je te leren hebt, zodat jij op jouw wijze weer aan de slag kunt. Ontspannen, met plezier en op een gezonde manier; daar helpt Claudia graag bij!