Excuses, excuses, excuses om maar niet aan je mentale gezondheid te werken

Veel mensen zullen in een sombere bui niet meteen enthousiast reageren op het idee om dan een stukje buiten te gaan lopen, maar dit bevordert het humeur wel. 

Door te gaan wandelen en te gaan bewegen komt er een gelukstofje vrij en maken de hersenen als het ware een soort antidepressiva aan. Wandelen is daarom uitermate geschikt als je last hebt van een depressie, sombere buien of bijvoorbeeld een burn-out. 

Doordat je druk en gehaast bent, vergeet je om tijd voor jezelf te nemen met als gevolg dat je je nergens toe kunt zetten en daardoor weer van je eigen acties (het niets ondernemen) baalt. Je ongezonde leefstijl, je hoge werkdruk en/of traumatische ervaringen zorgen ervoor dat je lichaam niet meewerkt in de weg richting een vitale levenshouding. 

Bewegen is echter wel de oplossing. Voor die het nog niet wisten, is diegene wandelen een hele grote deler in de oplossing van veel mentale klachten. Je vermindert met beweging heel veel klachten. Niet voor niets dat wij in onze trajecten deze interventie dus ook met plezier inzetten.

Wandelen zorgt niet alleen voor een frisse neus en je bent even buiten, maar het zorgt er ook voor dat je energie aanmaakt en een geluksgevoel creëert. 

Met wandel therapie ben je als het ware in een 1-op-1 sessie aan het begrenst bewegen en dat combineer je met coaching. Je hebt dan gesprekken en loopsessies tegelijkertijd in de buitenlucht. 

Bram Bakker (Psychiater en Schrijver) heeft een variant van wandel therapie (running therapie) in Nederland geïntroduceerd. Hij schrijft over dit onderwerp veelvuldig artikelen en boeken. Volgens Bram Bakker is running therapie een effectieve manier om klachten te verminderen, je creëert haalbare doelen en het vertrouwen in jezelf wordt vergroot. Het hardlopen zorgt er zelfs voor dat je het kan gebruiken als alternatief voor antidepressiva en je hebt dan dubbele winst, want je bent aan het bewegen en je hebt geen vervelende bijwerkingen zoals vermoeidheid en gewichtstoename die je wel hebt bij het slikken van antidepressiva medicatie.

Omdat wij met de doelgroep burn-out werken en we hardlopen niet stimuleren ten tijde van burn-out herstel focussen wij ons op wandelen in de buitenlucht. Een volgende stap – na de burn-out – zou running therapie zeker tot de mogelijkheden kunnen behoren. 

Mensen hebben van nature vaak excuses waarom ze niet willen bewegen. Veelvuldig horen wij dat ze niet van sport houden of überhaupt niet sportief zijn! Maar, running therapie en gewoon wandelen in de buitenlucht is iets wat in principe iedereen zou kunnen. Dat je er geen zin in hebt, is begrijpelijk, maar achteraf (en dat is vaak met alle sporten zo) ben je blij dat je het gedaan hebt. Het feit dat je lichaam gaat bewegen is al goed genoeg. Hoe je dat doet en welke prestaties je daarmee haalt is niet het einddoel. Het gaat om de energie opbouw en het fit voelen in je lichaam en geest. 

Bij running therapie en wandel therapie maak je samen een plan met je coach of begeleider. Dit is ontzettend persoonsgebonden. Meestal is 1x per week samen bewegen voldoende in combinatie met individuele wandelingen of bijvoorbeeld 2x per week individuele begrensde hardloopsessies op inlooptempo. Je zult merken als je dit een tijdje doet (eerste positieve veranderingen vinden al plaats na 2 weken) dat je lichaam dan het geluk hormoon “endorfine” gaat aanmaken. DE truc van het succes van wandel- en running therapie en dat is bij deze vorm van beweging niet anders dan bij welke sport dan ook: consistentie is Key en op de bank blijven zitten brengt niet het geluk!

Dus ook al is het koud en wil je liever binnenblijven bij de kachel, ik zeg toch: lekker een frisse neus gaan halen en dan smaakt het kopje thee na de wandeling echt vele malen lekkerder!

Wil je nou eens verder praten over dit onderwerp, schroom niet om me te benaderen. Ik ga graag het gesprek met je aan (tijdens een wandeling) over wat wij voor jou en je organisatie kunnen betekenen. Want niets is zo saai om tijdens de lunch te wandelen over een dom bedrijvenpark, maar niet bewegen is eigenlijk nog veel saaier. En daar, daar mag je eens even over nadenken wat ik daarmee bedoel! Ik hoor het graag van je!