In mijn werk neem ik mensen me naar buiten in mijn werk als burn-out expert. Doordeweeks ben ik erg druk met Bye Bye Burnout en alles wat daarbij komt kijken, maar een dag per week ben ik aan het coachen binnen Bye Bye Burnout (waar ik de oprichter en trotse eigenaar van ben). Wandel-coachen met cliënten in mijn eigen bedrijf doe ik meestal op woensdag. Het voelt helemaal niet als werken. Ik vind het zo leuk: schoenen aan en naar buiten. Lekker het bos in! Veel naar buiten en veel stappen maken.
De huidige generatie is enorm aan het worstelen
Momenteel coach ik mensen van mijn eigen generatie maar soms ook een generatie daarboven of juist daaronder. De meeste mensen hebben hun schaapjes in principe op het droge. Ze zijn medio veertig en zitten in de fase van gezinsuitbreiding, een vaste baan. Ik begrijp hun uitdagingen. Ze worstelen met vragen als: Wil ik switchen van baan? Wil ik nog een opleiding doen? Wil ik (nog meer) kinderen? Wil ik reizen? Of ze zijn helemaal gesetteld, hebben al oudere kinderen en vragen zich af ‘Is dit het nou?’. Het zijn heel uiteenlopende vragen.
Het is een generatie die veel wil, en dat ervaar ik zelf ook. Maar dat kan niet allemaal. Dat moet je soms verdragen en accepteren. En dat kan heel frustrerend zijn en stress geven. Ook moet je jezelf durven afvragen of je iets wilt omdat het bij ‘het plaatje’ hoort of dat je het écht zelf wil. Daar liep ik ook tegenaan bij mijn vervolg opleiding: wilde ik dat omdat dit carrière technisch een mooie vervolgstap is? Of omdat ik het zelf wil? Ik ga dan wandelen in de stad of juist bewust naar het bos en stel mezelf die vragen.
Kwetsbaarheid kan helpen
Ik vind het belangrijk om openheid te creëren. Ik heb geleerd dat het heel helpend kan zijn om je kwetsbaar op te stellen. Om te zeggen: ‘Ik weet het niet’, of ‘Het gaat even niet zo lekker’. Dat inzicht neem ik me in mijn coaching en leidding geven en deel ik graag. Je mag verwachtingen loslaten. En er open zijn wanneer het even niet zo goed gaat of niet lukt.
Werkende gestreste vrouw
Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van een jonge moeder die ik coachte. Als werkende jonge moeder hield ze veel ballen omhoog. Ze liep op haar tenen en merkte dat ze vaak kortaf en chagrijnig was. Ook naar haar partner en kinderen. Zo kende ze zichzelf niet. Ik vroeg haar om te vertellen wat er bij haar gebeurt. Ze zag dat ze veel afstand had tot haar partner, terwijl ze die juist hard nodig had.
Ze vertelde dat haar dochter soms als een blok aan haar been voelde, dat ze haar enorm vertraagde. Het tempo van mijn client lag juist heel hoog. Ze is een aanpakker en houdt van feestjes en veel prikkels. Haar dochter was zo anders. Ze zei: ‘Mijn dochter spiegelt mij; mam, doe eens even rustig. Sta eens even stil.’ Vanuit dat inzicht kunnen wij dan bouwen aan een oplossing.
Stap voor stap voorwaarts
Een wandelend gesprek kan zoveel betekenen. Het kan voorkómen dat je echt vastloopt, een burn-out krijgt of depressieve gevoelens ontwikkelt. Ik ken natuurlijk die andere kant, ik weet hoe de GGZ werkt. En dat er lange wachttijden zijn. Als je heel ver van huis bent en je wilt hulp, dan is dat niet zomaar geregeld. Ik gun iedereen om dat voor te zijn. En daarom pleit ik voor openheid en het loslaten van schaamte. Durf die stap naar een coach te zetten. Het is ook niet zomaar dat wij er bewust voor gekozen hebben om GEEN wachttijden te hebben. Bij Bye Bye Burnout kun je direct aan de slag.
Dat je erger kunt voorkomen door tijdig aan de bel te trekken, zie ik vaak van dichtbij. Een jonge jongen die ik coachte, appte mij dat zijn collega er ook helemaal doorheen zat. Hij was al uitgevallen op het werk en stevende af op een burn-out. Ik ben diezelfde week nog met hem gaan wandelen. Dit was typisch iemand die anders naar een huisarts was gegaan en daar te horen had gekregen dat hij over een maand of vier pas terecht kon bij een psycholoog. Ik heb uiteindelijk drie maanden met hem gewandeld. Hij heeft van alles omgegooid: hij volgde in zijn vrije tijd een opleiding tot fitness instructeur en is personal training gaan geven op de sportschool waar hij zelf ook altijd al aan het trainen was. Ik zie hem regelmatig voorbijkomen op Instagram. Geweldig hoe hij dat allemaal voor elkaar heeft gekregen! En exact daarvoor doe ik met Bye Bye Burnout wat ik doe. Het maakt me nederig maar ook erg trots.
Het is natuurlijk nu heel erg makkelijk om jou als lezer nu te verwijzen naar ons prachtige aanbod en hetgeen wij voor je kunnen betekenen, maar neem maar gewoon zelf een kijkje op onze site en dan kun je daarna alsnog beslissen of je het noodzakelijk vindt om contact met me op te nemen.