Wauw, er is hier zomaar een super handige checklist voor je opgesteld waar jij als WERKGEVER en/of HRM gegarandeerd iets aan hebt. Hierin staan namelijk fases waar je medewerker mee te maken krijgt als hij/zij tegen een burn-out aanzit. Leer de signalen herkennen en de bijbehorende fases en duur om op die manier nog op tijd in te grijpen!
Een medewerker die op een burn-out afstormt kun je namelijk gewoon zien aankomen, maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je op moet letten. Deze handige samenvatting in combinatie met eerder genoemd artikel “Fases en duur burn-out volgens Bye Bye Burnout” is een compleet naslagwerk voor jou om bij de hand te houden.
12 fases van een burn-out (volgens de bekende psycholoog Herbert Freudenberger):
1) Werknemer is SUPER GEMOTIVEERD
Iemand die altijd opveert als er wat te doen is, niets is te veel, werkt tijdens lunchtijd door (ook als dat echt niet hoeft). Leuk, maar let op dat dit teamlid zichzelf niet overvraagt.
2) Werknemer is bezig WERK, WERK, WERK
In de volgende fase zie je dat hij nog harder gaat werken dan normaal, en je ziet dat ook overduidelijk (alle handelingen gaan sneller), hulp vragen ho maar!
3) Werknemer heeft GEEN TIJD VOOR ZICHZELF
Buiten werktijd maakt de medewerker meer uren. Ook in het weekend wordt er gewerkt.
4) Werknemer krijgt DE EERSTE KLACHTEN
Slecht slapen, niet zo lekker zijn, buikpijn. Maar je teamlid weet niet zo goed wat het is, het zal wel over gaan.
5) Werknemer doet ALLES VOOR HET WERK!
In deze fase heeft je collega alleen maar oog voor het werk, voor hobby’s is geen tijd meer, vrienden en familie verdwijnen naar de achtergrond. Maar als je vraagt hoe het met hem/ haar gaat is het antwoord steevast: ‘Goed’. Het werk begint er echter wel onder te lijden.
6) Werknemer is KRITISCH, CYNISCH EN ONTEVREDEN
Anderen doen het werk niet zo goed als hij doet, althans volgens hem. Je merkt dat hij kritisch, cynisch en ontevreden is. Andere teamleden beginnen onder zijn houding te lijden.
7) Werknemer neemt AFSTAND VAN HET TEAM
Je teamlid wordt meer somber, babbelt niet meer met het team, zondert zich af. Hij voelt zich steeds meer ziek.
8) Werknemer toont ANDER GEDRAG
In dit stadium zie je vaak dat de omgeving vaker gaat vragen of er iets is met hem. De medewerker wordt echter liever met rust gelaten en snapt het gedoe niet zo.
9) Werknemer ervaart alleen nog maar het VOLGEN VAN VERANTWOORDELIJKHEDEN
Er is geen enthousiasme meer, je collega voelt alleen nog maar verantwoordelijkheden, hij moet veel, kan niet meer ontspannen. Niks gaat meer vanzelf.
10) Werknemer ervaart GEEN PLEZIER
In deze fase is er niets meer leuk, is er alleen maar leegte en de kans is groot dat alleen afleidingen als eten, seks, alcohol, drugs een beetje de leegte kunnen vullen.
11) Werknemer heeft last van DEPRESSIEVE BUIEN
Een gevoel van uitputting, verloren en onzeker, hij zucht veel, hij maakt denigrerende opmerkingen over zijn opdrachten en het werk dat hij afrondt.
12) Werknemer is BURN-OUT
Mentaal en fysiek is de werknemer ingestort. Het hormonale stelsel heeft de regie over het lichaam overgenomen. Herstel moet ingezet worden na acceptatie van de burn-out. Kleine kanttekening: wacht daar niet te lang mee, om de drempel niet onnodig te verhogen m.b.t. de re-integratie.
Omdat wij ook weten dat je preventief hier actie op moet nemen om grote kosten te besparen (want een gemiddelde burn-out kost jou met gemak 120.000 euro per werknemer) hebben wij een aantal preventie tips voor je op een rijtje gezet. Hier hebben wij eerder al dit en dit over geschreven.
Ons belangrijkste advies is & blijft dat voorkomen GOEDKOPER dan genezen is. Sowieso moet e.e.a. bij het bedrijfs DNA aangepakt worden en daarom hebben wij speciaal voor het hoger management deze training ontwikkelt: Burnout voor MT & Directies. We gaan graag met je in gesprek hoe wij je het beste binnen je organisatie kunnen helpen om onnodige kosten te besparen. Plan daarom nu hier een afspraak met me in.
Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!