Onlangs las ik een artikel over burn-out en de zorgverzekering. Een hoop tekst en het bleek uiteindelijk een verkapte advertentie te zijn om als mens voor een bepaalde (zorg)verzekeraar te kiezen.
Wat wel belangrijk is, is het volgende:
De mentale gezondheid van Nederlanders was de laatste twintig jaar nog nooit zo slecht. Eén op de zes Nederlanders geeft aan minder lekker in z’n vel te zitten. Hartkloppingen, hyperventileren, uitgeput zijn en niet meer kunnen slapen zijn voor hen dagelijkse kost. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS over de eerste helft van 2021.
Maar… iedereen heeft weleens stress , bijvoorbeeld door een drukke tijd op het werk, veel afspraken of andere verplichtingen. Maar wanneer is er nou sprake van een burn-out? En krijgen werknemers een herstel behandeling vergoed door de zorgverzekering of betaal jij dit gewoon zelf als werkgever?
Hieronder mijn mening:
Batterij is op
Een burn-out hebben, betekent dat iemand emotioneel, lichamelijk en psychisch uitgeput is. De batterij is op. Dagelijkse activiteiten als boodschappen of een online meeting kunnen al te veel zijn. Het is een chronische overbelasting van het lichamelijke en mentale systeem, waardoor uiteindelijk de reserves opraken en een mens gewoon niet meer kan. Zoiets ontstaat niet plotseling, maar heel geleidelijk.
Een burn-out komt het vaakst voor bij mensen die een groot plichtsbesef hebben, nauwkeurig werken en perfectionistisch zijn. Kortom: eigenlijk de heel goede werknemers. Wanneer zij uitgeput raken en niet goed functioneren, voelt dit als falen. Ze negeren de signalen en blijven doorgaan, waardoor voor hun (niet voor hun omgeving) ineens het lampje uitgaat.
Basisverzekering
Een burn-out wordt in de DSM-5 (het handboek voor psychische stoornissen) omschreven als een aanpassingsstoornis. Een behandeling hiervoor wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Maar soms kunnen huisartsen op basis van een klacht mét DSM-classificatie alsnog doorverwijzen naar een psycholoog. Degene die klachten heeft wordt dan bijvoorbeeld officieel behandeld voor een depressie. In dat geval wordt de behandeling wel grotendeels vergoed.
MAAR: DIT WIL JE ECHT NIET!!! Een depressie wil je niet onterecht in je dossier. De premie voor bijvoorbeeld een andere verzekering wordt dan hoger en wellicht krijgt je werknemer niet eens meer een hypotheek. Het komt erop neer dat de korte termijn voordelen bij lange na niet opwegen tegen de problemen op lange termijn. Daarnaast is het een vorm van fraude en dat kan nooit de bedoeling zijn.
Werkgever
Gelukkig kloppen steeds meer mensen aan voor hulp. Dat steeds meer mensen thuiszitten met een burn-out, is zorgelijk. Toch sta ik er niet van te kijken. De wereld wordt steeds veeleisender. We leven in een prestatiesamenleving. Je wordt van jongs af aangeleerd te presteren, maar ontspannen is geen presteren. Dat maakt het voor velen moeilijk om daar tijd voor te nemen.
Aangezien een behandeling van een burn-out in principe niet vanuit het basispakket wordt vergoed, is mijn advies: zorg voor een stressvrije werkomgeving waar werknemers aan de bel kunnen trekken als het ze te veel wordt. Geef ze de ruimte om met jou in gesprek te gaan om de mogelijkheden te bespreken de burn-out klachten aan te pakken.
Belangrijke rol
Werkgevers hebben een belangrijke rol als het gaat om mentale gezondheid. Bovendien wegen de kosten voor verzuim niet op tegen de kosten om jou als werknemer te helpen. De meeste werkgevers zijn daarom bereid daarin bij te dragen. Als iemand een burn-out heeft, moet jij als werkgever daar verantwoordelijkheid voor nemen en diegene ondersteuning bieden.