Het percentage werknemers met psychische vermoeidheid, is na een daling in 2020 weer terug op pre-coronaniveau. En door arbeidskrapte neemt de dreiging van een burn-out golf verder toe. Dit geeft werkgevers een nieuwe taak, een oplossing vinden waar de mentale gezondheid van hun medewerkers centraal komt te staan.
Lees hier wat dat betekent voor jouw organisatie:
- Zo werken de cijfers door
- Dit verwacht jouw medewerker
- Deze acties vergroten het mentaal welzijn
- Zo beperk je de kosten
Zo werken de cijfers door
Bijna de helft van de 1,3 miljoen burn-outs, wordt toegewezen aan de werkdruk. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten en de cijfers van TNO en het CBS. In totaal telde 2021, 11 miljoen verzuimdagen door burn-outklachten. Naar verwachting leiden de huidige ontwikkelen op de arbeidsmarkt tot toename van deze negatieve cijfers en moeten werkgevers nú schakelen om het tij te keren.
“Een burn-out kost gemiddeld 6 maanden hersteltijd á 250 euro per dag.’’
“Werkgevers dienen daarom veel actiever in preventie te investeren”, stelt Wolters, directeur van OVAL (branchevereniging van arbodiensten en reïntegratiebedrijven). “Als je er als bedrijf of organisatie voor kunt zorgen dat minder mensen uitvallen, dan heb je meer handen beschikbaar om het werk te doen. Anders zal het aantal burn-outs nog verder stijgen.’’
Dit verwacht jouw medewerker
Ruim vier van de tien werknemers verlangt actie van hun werkgever om de hoge werkdruk te voorkomen, blijkt uit het onderzoek van CBS en TNO. Dat is een toename van 5 procent in een jaar tijd.
Daarbij geeft 75% van de medewerkers aan dat zij hun problemen bespreekbaar willen maken op de werkvloer, maar dat niet doen omdat ze bang zijn voor de negatieve oordelen. De medewerker ziet zijn mentale gezondheid als gedeelde verantwoording, omdat werkgever ook van hen verlangt dat zij gezond en goed presteren. Ze verlangen ruimte en mogelijkheid om dit op peil te houden (autonomie en zelfregie).
Deze acties vergroten het mentaal welzijn
De nieuwe generatie medewerkers vormt langzaamaan de meerderheid. Zij leiden vaker aan werkstress-klachten en onder de prestatiedruk op de werkvloer. Een mentor- of buddysysteem waarbij jongere werknemers aan een ervaren collega worden gekoppeld, draagt ook bij aan een betere mentale gezondheid van beide partijen.
Daarom hebben wij een structureel aanbod samengesteld met trainingen voor zowel medewerkers als leidinggevenden om burn-out te voorkomen.
De psychologische veiligheid op de werkvloer, bepaalt echter het succes van zo’n traject én het succes van iedere welzijns-stimulerende interventie. Daarbij hebben de leidinggevende een voorbeeldfunctie, maar vaak beperkte capaciteiten/skills om dit te bevorderen. Daar helpen we graag bij!
Driedaagse MT Training: Burn-out uit je bedrijf!
In deze training leren management en HRM-adviseurs op een geschikte wijze om te gaan met stress en burn- out bij medewerkers op de werkvloer.
Daarnaast leert men wat je als werkgever en manager kunt doen om burn-out te voorkomen en hoe je hierdoor het ziekteverzuim en de kosten kunt verlagen. Zo kan men een burn-outvrije organisatie creëren! Ook aan te vragen op maat in 1 dagdeel.
Dagdeel workshop: Stresspreventie workshop voor werknemers
Burn-out op de werkvloer is een erg actueel thema. Ervaren jouw werknemers een hoge werkdruk? Ben je bang dat zij door burn-out klachten uit zullen vallen? Wil je hen concrete tools bieden om werkstress te voorkomen?
Dan is deze workshop dé oplossing! Wij geven je medewerkers een gedegen stresspreventie workshop waar alles rondom dit onderwerp aan bod komt. Zo zijn zij straks goed voorbereid op het moment waarop de werkdruk toeneemt.
Want: voorkomen is nog altijd goedkoper dan genezen!
Preventief: Burnout Battle
Wij hebben de Burnout Battle ontwikkeld voor MKB-Nederland en kennisorganisaties waar de werkdruk wel hoog is, maar waar de werknemers nog niet volledig opgebrand zijn. Ze kunnen hier wel tegenaan zitten. De Burnout Battle bestaat uit een traject van tien weken waarin de coaching met name online gebeurt. De werknemers krijgen wekelijkse huiswerkopdrachten en beweegopdrachten, die volgens een bepaalde logische volgorde lopen met vastgestelde thema’s
Curatief: 100 dagen herstel traject
Ons doel voor de werkgever is de werknemer weer zo snel mogelijk terug aan het werk krijgen. Ons doel voor de werknemer is een voorspoedig herstel en het voorkomen van een volgende burn-out. Het 100-dagentraject biedt een duidelijk pad richting herstel met doeltreffende en bewezen stappen. Onze multidisciplinaire aanpak is gericht op een duurzaam en spoedig herstel van de burn-out.
Preventief / curatief: Strippenkaart voor incidentele coachvragen
25 uur coaching voor werknemers / werkgevers en dan met name gericht op individuele vraagstukken of advies. Dit hoeft niet altijd burn-out gerelateerd te zijn. Deze strippenkaart bieden wij vaak aan in combinatie met ondersteuning binnen het bedrijf op burn-out gebied
Wil je meer weten over de inhoud van onze workshop, training of programma’s? Neem dan gerust contact met ons op.
We helpen graag mee in de zorg voor gezonde, productieve en gelukkige medewerkers!