Besteed jij binnen je bedrijf aandacht aan stresspreventie?

Stresspreventie is aan de orde van de dag binnen bedrijven. Dit stimuleren wij ook heel erg want voorkomen is vele malen goedkoper dan genezen. Om stresspreventie bespreekbaar te maken is medewerking van je personeel wel nodig. Ik heb hieronder een handige checklist uitgewerkt om je alvast op weg te helpen.

Implementatie stresspreventie checklist:

Stap 1:

  • Zoek ambassadeurs om samen aan de slag te gaan
  • Bepaal waarom jullie dit gaan doen, wat wil je oplossen of waar wil je aan bijdragen.
  • Waarom vinden jullie stresspreventie belangrijk? Welke doelen wil je bereiken? Is stresspreventie een doel of een middel?

Stap 2:

Bedenk wat je wanneer gaat doen, je kan dit op verschillende manieren insteken:

1. Elke dag iets (kleins)
2. Een begin maken met een langer traject
3. Een combinatie van beide.

Een paar ideeën:

  • tijdens de maandagochtend meeting vertelt de CEO waarom hij stresspreventie persoonlijk zo belangrijk vindt
  • een stresspreventie lezing organiseren tijdens de lunch
  • een discussie organiseren over de zin en onzin van stresspreventie
  • een workshop regelen over voorkomen van burn-out en omgaan met stress
  • een start maken met het in kaart brengen van de route die het bedrijf nu aanbiedt om werkstress te verlagen en burn-out te voorkomen

Stap 3:

Communicatie:

  • Werven bezoekers/deelnemers. Mensen komen pas in actie als ze begrijpen waarom ze iets moeten doen en wat ze dan precies moeten doen. Leg duidelijk uit wat je verwacht, via alle kanalen die hebt.
  • Vertel verhalen over waarom medewerkers stresspreventie belangrijk vinden, wat ze doen om burn-out te voorkomen. Persoonlijke verhalen raken het meest. Begin met je team van ambassadeurs en laat ze het stokje doorgeven aan een andere medewerker.

Managers mogen ook meedoen, maar zeker niet alleen managers!

Stap 4:

Deel je ervaringen met de andere collega’s en deelnemers

Stap 5:

Maak er een gewoonte van. Als jullie gevonden hebben wat stresspreventie in jullie organisatie oplevert, doe dat dan ook. Gewoontes helpen bij het sturen van gedrag. Dit klinkt hier natuurlijk heel makkelijk en dat is het niet. Het echte werk begint nu pas.

Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op! Wij zijn meer dan ervaren en weten exact wat je binnen organisaties kunt doen om werkstress te verlagen en burn-out te voorkomen.

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!