In 2018 kampte ruim 17 procent van de werknemers met burn-outklachten (TNO, CBS) en dat is veel, zeker ten opzichte van een paar jaar terug. In 2021 was dit al bijna 20% en het aantal blijft helaas maar niet dalen. Het moderne (werkzame) leven is een stuk stressvoller dan pak ‘m beet vijfentwintig jaar geleden. Een ontwikkeling die hierbij een stress verhogende rol zou kunnen spelen is de continue aanwezigheid van digitale communicatiemiddelen.
Eén op de drie werknemers zit voor zijn werk de hele dag op het internet. Daar blijft het niet bij, want tussendoor worden we constant afgeleid door allerlei pop-ups via sociale media zoals LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram. En als we in de trein terug naar huis of ’s avonds op de bank zitten, grijpen we gewoon weer opnieuw naar onze tablet of smartphone.
Behalve tijdens ons werk zijn we tegenwoordig ook buiten werktijd bereikbaar voor onze baas en collega’s. Het is zo makkelijk om nog even snel een appje naar die ene collega te sturen, en je werkmail openen om te kijken of er iets belangrijks binnen is gekomen. Moet kunnen, toch? Mijn persoonlijke mening is daarin veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden. Vroeger toen ik net begon als ondernemer vond ik inderdaad dat ‘mijn personeel’ altijd bereikbaar was en gaf ik daar zelf als expert in het burn-out vakgebied daarin niet het goede voorbeeld. Inmiddels weet ik beter en ben ik zelf niet meer non-stop bereikbaar. Bovendien vind ik dat voor het team waarin ik meewerk dat zij ook niet continu bereikbaar hoeven te zijn. Dat kan ook helemaal niet want we hebben – zeker tijdens kantooruren – genoeg te doen en zeker geen tijd voor nonsens die onnodig afleidt. We raken onze focus kwijt en de productiviteit daalt.
Continu ‘aan’ staan (en dus continu bereikbaar zijn) lijkt voor velen van ons volstrekt normaal geworden. Tegelijkertijd ervaren we het ook als een last, want het kan een opgejaagd gevoel geven, concentratieproblemen opleveren en een hoop energie kosten. Ons brein kan al die sociale prikkels en miljarden informatiebrokjes niet aan, simpelweg omdat het daar evolutionair gezien niet klaar voor is. Het is dan ook niet vreemd dat digitale en sociale media tegenwoordig als mogelijke medeveroorzakers van burn-out worden gezien. Een situatie die ik op dagelijkse basis bij onze cliënten meemaak. Ze zijn uitgeput en dat komt mede door de onlineactiviteiten in combinatie met het werk. Er is geen rust meer en me-time is er al helemaal niet meer. Doodzonde en ook niet gezond!
Uiteindelijk is het een issue dat gaat over wat we tegenwoordig met z’n allen ‘normaal’ vinden, maar nog veel meer gaat het over het vermogen tot het bewaken van je eigen grenzen. Of je constant ‘aan’ staat is een keus, of je het risico wilt lopen dat het lichtje vanzelf een keer uit gaat dus ook. En dat klinkt erg cru en wellicht is deze stelling wat kort de bocht, maar in algemene zin zit er zeker een grote kern van waarheid in. Denk er maar eens goed over na.
Wil je nou efficiënter leven en echt eens wat meer tot rust komen, heb ik hier wat tips voor je. En niet alleen handig voor jezelf, maar eigenlijk voor iedereen om je heen, dus ik zou ze zeker delen met je omgeving!
- Effectief aan het werk? Schakel elk (privé gerelateerde) social mediakanaal uit, zodat je daardoor niet afgeleid kan worden;
- Verwacht je geen belangrijk telefoontje? Zet je telefoon dan op stil en leg ‘m met het scherm naar beneden gedraaid. Elk geluidje dat je hoort of lichtje dat je ziet knipperen leidt af;
- Werk en privé gescheiden houden?
Gebruik tijdens je werk een andere telefoon dan die je in privétijd gebruikt en houd zakelijke netwerken (bijv. LinkedIn) gescheiden van privé kringen (bijv. Facebook); - Genoeg van al die meldingen van binnenkomende mails? Stel de synchronisatie van je mail in op twee keer per dag. Voor spoedgevallen bellen ze je maar;
- Ready for the real challenge? Schakel op een vrije dag je computer en smartphone gedurende een paar uur helemaal uit en maak tijd voor jezelf. Doe iets leuks, ga naar buiten of ga lekker sporten. Of doe gewoon eens even niks en geef je brein alle ruimte en rust die het nodig heeft.
Enne… als jij net zo goed zorgt voor jezelf als voor de batterij van je smartphone, is de kans dat je lichtje uit zal doven alweer een heel stuk kleiner ;)