Met het lekkere weer op de agenda komen de vakanties ook weer in het vizier. Vakantievieren doen we graag aan zee, een meer of een rivier. En dat is niet voor niets, want water is méér dan alleen verkoelend.
De zee in je gezichtsveld
Voor wie de zee te koud, te zout of te eng vindt: er in de buurt zijn is ook al goed. Een studie aaneen bekende universiteit in Engeland toont aan dat mensen die binnen een kilometer van de kust wonen minder kampen met psychische klachten. En dat geldt niet alleen voor rijke mensen met strandvilla’s, maar óók voor bewoners in kustplaatsen.
Wie ver landinwaarts woont, hoeft niet te treuren, want alleen al kijken naar een foto van de zee of ander water is heilzaam. Dat bleek uit een experiment in een Zweeds ziekenhuis. Deze groep bleek na de operatie duidelijk minder last te hebben van angstgevoelens dan de anderen. En een andere studie wees uit dat kijken naar de zee op een beeldscherm niet alleen verveling tegengaat, maar ook een pijnstillende werking heeft.
En wat te denken van mensen die stress ervaren. Een fijne wandeling aan de kust of een rondje om een meertje heen, biedt soelaas. Je ontspant, komt tot rust en geniet.
Waterrat for life
Was je vroeger een echte waterrat? Dat is goed nieuws, want uit een recent onderzoek blijkt dat volwassenen die als kind veel bij het water hebben doorgebracht mentaal gezonder zijn dan anderen. Dat je tijdens het spelen in zee, meertje of rivier al je zorgen even vergeet, zal zowat iedereen bekend voorkomen. Maar nu blijkt dus dat je daar jarenlang en misschien wel levenslang plezier van beleeft.
De verklaring is volgens de onderzoekers dat kinderen die zich op jonge leeftijd vertrouwd en zelfverzekerd voelen in en rond water, op volwassen leeftijd meer tijd in de buurt van water doorbrengen. En dat helpt dus weer heel goed tegen stress, preventie van burn-out en andere psychische klachten.
Natural healing
Wildzwemmen (een vorm van naturel healing; heling in en door de natuur) is al een paar jaar een trend en zeker geen verkeerde. Net als bij alle vormen van beweging komen er tijdens het zwemmen feelgood-stofjes vrij in het brein, zoals serotonine, dopamine en endorfine, en daar doet het vrije gevoel dat zwemmen oproept nog een schepje bovenop.
Uit verschillende studies blijkt dat het zelfs de symptomen van een depressie vermindert – bij een deel van de proefpersonen met maar liefst 80 procent. Daarnaast gaven mensen met een zware depressie aan minder medicatie nodig te hebben wanneer ze wekelijks een halfuur tot een uur zwommen.
Een mogelijke verklaring is dat zwemmen heel mindful is: niet alleen gebruik je al je spieren, maar zeker in natuurwater gebruik je ook al je zintuigen, waardoor er weinig ruimte overblijft om te piekeren. Voor de dapperen onder ons: in ijskoud water blijkt kort dippen al genoeg om je stemming te verbeteren.
Heilzaam blauw water
Een van de verklaringen voor het heilzame effect van water is dat het op een natuurlijke manier uitnodigt tot bewegen. Zandkastelen bouwen, beachvolleybal, golfsurfen, zwemmen, wandelen: op de een of andere manier kunnen we bij water moeilijk stilzitten.
Dat maakt het bovendien makkelijker om contact te maken met anderen, en ook dat sociale aspect vergroot ons geluksgevoel. Verder zijn we meer buiten wanneer er water in de buurt is; daardoor maken we vitamine D aan, waarvan bekend is dat het beschermt tegen depressieve klachten.
Vanwege al die voordelen pleiten steeds meer wetenschappers voor blauwe zones in woongebieden, vooral in steden. Dus niet alleen aandacht en ruimte voor groen, maar ook voor blauw, wat staat voor water. Want een fontein hier en daar nodigt al uit tot spelen.
Meditatieve staat
Het ritme van de golven in de branding, een kabbelend beekje of ruisende rivier en zelfs lichte regen heeft een rustgevende werking. Wetenschappers denken dat het geluid van water ons kalmerende gedachten brengt. Alsof er iemand ‘Maak je geen zorgen, alles is goed,’ in je oren fluistert. Dat brengt ons in een soort meditatieve staat waardoor we ons ontspannen en tevreden voelen.
Daarnaast verhoogt het geluid van water onze concentratie en maakt het ons creatiever. Dat komt onder meer doordat water white noise produceert: het geruis blokkeert geluiden die ons brein als alarmerend interpreteert en die ons daardoor afleiden van datgene waarmee we bezig zijn.
Het zal niet verbazen dat we ook dieper slapen in de buurt van water. Maar daarvoor moet het er niet té wild aan toegaan. Een stormachtige zee, stortbui of wilde waterval houdt ons juist wakker.
Mocht je nou eens meer interessante artikelen willen lezen of verdere info over burn-out en het voorkomen daarvan, dan adviseer ik je om een kijkje te nemen op onze kennisbank of om eens vrijblijvend contact met me op te nemen. We garanderen niet voor niets succes in dalende verzuimkosten op de werkvloer !