Sinds het begin van de coronacrisis wordt er in Nederland meer gewandeld. Tegelijkertijd hebben veel thuiswerkers aan het einde van de dag niet meer dan 1500 stappen op de teller staan – dat betekent slechts 12 minuten lopen. Dat betekent dat je 23 uur en 3 kwartier zit, ligt of staat. Schokkend! Mijn advies: maak van wandelen een prioriteit.
Redenen om veel te wandelen
Minstens een uur per dag wandelen – of andere vorm van matig intensief bewegen – heeft tal van bewezen positieve gezondheidseffecten. Ik som de belangrijkste op:
- Het is goed voor je spieren en botten: wandelen verkleint de kans op osteoporose en bevordert de aanmaak van kraakbeen;
- Wandelen is goed voor je hart en bloedvaten. Je bloeddruk daalt, je bloedvaten worden soepeler, de doorbloeding beter en eventuele hartproblemen worden minder;
- Je longcapaciteit neemt toe;
- De kans diabetes type 2 neemt af, net als op alzheimer;
- Je verlaagt het risico op verschillende vormen van kanker, zoals darm- en borstkanker. Krijg je toch de gevreesde diagnose, dan vergroot je met wandelen je overlevingskansen;
- Stress neemt af, je houdt depressies en angsten beter buiten de deur, en als je die al hebt, helpt wandelen bij het herstel daarvan;
- Wandelen draagt bij aan een betere nachtrust;
- Je stofwisseling verbetert – wandelen helpt tegen obstipatie;
- Als je een uur per dag wandelt, verbrand je steeds 240 kilocalorieën: dat scheelt je een kilo in 2 maanden, 6 kilo in een jaar. En je eet ook nog eens minder als je loopt.
Waarom zou je níet wandelen?
Het belang van wandelen voor je gezondheid is enorm. Los daarvan is wandelen gewoon lekker. Even uitwaaien en je hoofd leeg maken: daar word je blij van. En als je wandelt in de zon, maak je meteen vitamine D aan. Dat heeft ook weer allerlei positieve effecten, bijvoorbeeld op je botten en je weerstand. Het mooie van wandelen is bovendien dat je het moeiteloos elke dag kan doen. Er is géén reden om niet te wandelen.
Wandelen als prioriteit
Hoe komt het dan toch dat niet iedereen elke dag een gezond stappenquotum haalt, zelfs niet als ze zich bewust zijn van de gezondheidseffecten, is een kwestie van prioriteiten stellen. Te druk? Slecht weer? Als je wandelen echt belangrijk vindt, sla je geen dag over. Hoe zorg je nou dat wandelen – minstens een uur per dag – een vanzelfsprekend onderdeel wordt van je leefstijl?
7 tips:
- Plan je wandelingen in. Bijvoorbeeld ’s ochtends, in de tijd dat je voor de coronacrisis onderweg was naar je werk, tussen de middag en ’s avonds. Want als je ’s avonds bedenkt dat je eigenlijk had moeten lopen, is het te laat.
- Stel een stappendoel. Dat hoeft niet per se 10.000 te zijn, je kan bijvoorbeeld bij 7.000 beginnen. Mijn eigen doel is 12.000 – dat haal ik gemakkelijk, ook op werkdagen.
- Het kan ook helpen om een smartwatch te dragen, of gebruik een app op je smartphone die je stappen bijhoudt, je het liefst ook een seintje geeft als je lang stil zit én een complimentje als je je doel hebt gehaald.
- Begin vandaag nog. Ook als je je lichaam jaren verwaarloosd hebt, kun je met dagelijks wandelen nog veel herstellen. Je zult zien dat je conditie zeker in het begin omhoog schiet!
- Onthoud het Scandinavische gezegde: er is geen slecht weer, alleen slechte kleding. Bovendien regent het in Nederland maar 8% van de tijd, dus in de praktijk valt het weer meestal mee.
- Maak wandelafspraken. Bijvoorbeeld met je huisgenoot of partner. Dat is niet alleen gezellig, zo creëer je ook een moment om de dag door te spreken, zonder telefoon, televisie of andere afleiding.
- Probeer vooral te genieten. Geef jezelf de opdracht om elke keer drie fotomomenten te zoeken. Hoe meer je loopt, hoe meer je ziet: ijsvogels, bloesem, salamanders, een mooie gevel. Ga de uitdaging aan!
Meer weten?
Een gezonde leefstijl heeft positieve effecten op het functioneren van medewerkers. Zo verlaagt wandelen stress en vermindert het psychische klachten. Wil je meer weten over hoe Bye Bye Burnout een gezonde leefstijl in jouw organisatie zorgt? Neem dan contact op met ons!