Afgelopen week las ik dat een sportende werknemer gemiddeld 12.5 procent productiever is dan een niet-sportende werknemer. De werknemer is doorgaans fitter, blijer, creatiever en initiatiefrijker. Het loont dus om als bedrijf te investeren in het welzijn en de vitaliteit van je werknemers. Want een vitaal bedrijf bestaat uit gezonde mensen. Dat lijkt me een logisch gevolg. Bijkomend voordeel van fitte medewerkers is dat ze een hogere arbeidsproductiviteit, veel werkplezier en een lager ziekteverzuim hebben. Met name dat laatste kan je al gauw tonnen besparen!
Sinds het uitbreken van de coronapandemie worden wekelijks duizenden online sportlessen aangeboden. Vooral yoga is op dit moment een populaire activiteit om thuis te doen. Dat is nu tijdens de pandemie natuurlijk fantastisch, maar hoe moet dat straks als de werknemer weer veel reistijd kwijt is en in de waan van de dag zit?
Veel bedrijven worstelen met de vraag hoe je de boel tijdens deze pandemie bij elkaar houdt. Doordat de meeste mensen thuiswerken, is het niet mogelijk om samen met collega’s een kop koffie te drinken of te lunchen in de kantine. Die informele verbinding is weg. Medewerkers missen soms motivatie, door het vele thuiswerken lopen privé en werk meer dan ooit door elkaar heen.
Ik als burn-out expert weet natuurlijk dat verzuim ontzettend kostbaar is en de componenten beweging, balans, voeding, ontspanning en rust niet altijd in goed evenwicht zijn. Daarom deel ik mijn kennis graag met je want ik wil organisaties bij hand de hand nemen zodat deze in staat is om ze gericht gezonder te maken waardoor langdurig verzuim door werkstress en burn-out uitblijft.
Als we met bedrijven aan de slag gaan doen we een scan in de vorm van een nulmeting. Medewerkers + Management van een bedrijf krijgen door een experts opgestelde vragenlijst over o.a. beweging, hun eetpatroon, de weerbaarheid en het mentale vlak. Met name dat laatste is ontzettend belangrijk om gebalanceerd in het leven te staan. Op basis van die gegevens weten wij hoe gezond een bedrijf op dat moment is. Wat daarin eigenlijk van een nog groter belang is, is waar de verbeterpunten zitten. Onze bevindingen bespreken we met de HR-afdeling en we maken een maatwerk oplossing om een bedrijf gezonder te maken. Uiteraard blijven we gedurende de samenwerking metingen doen om te zien wat de effecten zijn.
Onze dienstverlening kun je het beste zien als een totaalpakket om je organisatie te activeren om het welzijn en de balans, vitaliteit en mentale weerbaarheid van je medewerkers te verbeteren zodat je langdurig verzuim door burn-out voorkomt. Het gaat namelijk nooit alleen om fysieke gezondheid, maar met name ook om de mentale gezondheid. Werknemers die meer bewegen en goed in hun vel zitten, hebben nu eenmaal minder kans op stress en burn-out gerelateerde klachten. Want iedereen weet dat blije mensen zorgen voor een verhoogde productiviteit, minder ziekteverzuim en meer plezier op de werkvloer.
Nog vijf welzijn en balans tips die je direct kunt toepassen in je organisatie:
- Maak van geestelijke gezondheid een bedrijfsinitiatief
- Creëer mogelijkheden voor samenhorigheid
- Maak een gezond evenwicht tussen werk en privéleven mogelijk
- Zorg voor fysieke en mentale welzijnsprogramma’s
- Ontvang feedback en geef erkenning
Wens ik je voor nu weer een fijne en productieve week toe en weet dat ik je organisatie of bedrijf graag help met het voorkomen en terugdringen van langdurig verzuim. En je weet het: ik verdien mezelf met gemak 7x terug dus als ik jou was zou ik mij zeker bellen! Want dat kostbare probleem moet maar eens opgelost worden! Dat lijkt me dus stiekem tip 6: Huur een expert in die het probleem tackelt en je behoedt voor sluimerend verzuim wat in de tonnen gaat lopen! Persoonlijk zou ik voor dat geld liever een Tesla kopen 😉