Harde werkers worden al snel weggezet als workaholics. Ze moeten uit kijken voor allerlei klachten rondom hun gezondheid en rust. Maar, zolang je lol hebt in je werk is er vaak niets aan de hand met het maken van lange dagen.

Bizarre werk weken & uren

Vijftig tot zestig uur per week werken is voor medewerkers in Silicon Valley Amerika de normaalste zaak van de wereld. Neem Google als voorbeeld. Dit omdat ik daar zelf rond heb gelopen, veel mensen daar heb gesproken en er over 2 weken weer ben. Google is een snelle, hippe en dynamische werkgever. Hier hebben ze wel degelijk veel middelen hebben voor het personeel om een goede werk-privébalans te realiseren.

Officieel hebben de medewerkers een 40-urige werkweek, maar iedereen werkt bijna altijd meer. Meer werken is geen verplichting, maar de werknemers zien hun werk als leuk, uitdagend en een echte energie-gever. Een promotie is (mede door het maken van meer meters en werkuren) dan ook eerder binnen handbereik. Dit geld voor een groot aantal medewerkers waar de interne concurrentie toch wel aan de orde van de dag is.

Dat het vele werken prima bevalt is opvallend. Maar, Google doet er ook wel alles aan om de werkomgeving leuk te houden! Hierbij valt te denken aan een eigen bowlingbaan, alle denkbare sporten en mooie werkplekken en/of zitjes. Er is gratis gezond ontbijt en lunch en er zijn meerdere sportpaleizen in het gebouw. Dit in combinatie met een meer dan goed salaris, maakt dat werknemers zich gewaardeerd voelen. Google moedigt een gezonde levensstijl en een gezonde werkomgeving aan.

Workaholics

Wie regelmatig lange dagen maakt, noemen we doorgaans een ‘workaholic’. Workaholics hebben vaker last van stress, burn-out en overspannenheid denken mensen vaak, maar dat is niet altijd zo. Kijk maar naar Google. Als je werknemers hun werk moeilijk los kunnen laten en ze zich schuldig voelen als ze niet werken, dan is er vaak sprake van werkverslaving. Een werkverslaving is hoe dan ook ongezond. Workaholics hebben namelijk vaker klachten zoals hoofdpijn en verkoudheid.

Bevlogen workaholics

Dit zijn mensen die hun werk leuk vinden, hier erg in opgaan maar ze voelen zich met name fit en vitaals als ze aan het werk zijn. Deze groep mensen hebben ook last van hoofdpijnen maar deze groep heeft ook last te hebben van psychische klachten (bijvoorbeeld depressieve gevoelens) . Dit laatste heeft deze groep meer dan hun niet-werkverslaafde collega’s.

Levensstijl

Werknemers die lange dagen maken, maar geen dwangmatige drang hebben om te werken, scoren niet hoger op gezondheidsklachten en gezondheidsrisico’s. Dit heeft alles te maken met iemands zijn of haar levensstijl. Als je gezond eet, minstens drie keer per week gaat sporten en je slaapt minstens zeven en een half a acht uur slaap en je probeert werk en privé zoveel mogelijk te scheiden dan komt het vaak wel goed met het voorkomen van een burn-out.

Flow enz.

Hard werken en gezond leven gaan prima samen, al is dit wel een uitdaging. We krijgen het namelijk allemaal wel steeds drukker. Het aantal burn-outs neemt toe en langdurig verzuim als gevolg dus ook. Mensen moeten echt weer leren om af en toe een stap terug te zetten.

Zelf werk ik gerust meer dan veertig uur per week, vaak ook ’s avonds of in het weekend, maar ik neem absoluut vaak genoeg rustmomenten of ben telefonisch bewust niet bereikbaar. Ik houdt dit met gemak vol omdat ik zorg voor ‘flow’ in de dagen die ik werk. Ik ga dus niet de hele dag achter mijn computer zitten en zorg voor voldoende afwisseling in mijn taken. Ik werk een paar uur gefocust en doe daarna iets anders. Ik loop vaak ook even in mijn lunchpauze en drink mijn thee vaak ook op een andere plek. Als je namelijk lekker in je vel zit dan voelt werken vaak niet belastend, maar juist als iets leuks.

Hulpbronnen

Iemand die bevlogen is als werknemer, die zal waarschijnlijk minder snel met een burn-out te maken krijgen, mits diegene wel in balans is. Als je genoeg dingen doet die de bevlogenheid op een goede manier stimuleren, dan is uitval helemaal nihil. Iemand die bijvoorbeeld positief en optimistisch van aard is, een goed gevoel over zijn/haar eigen handelen heeft en erkenning krijgt vanuit een leidinggevende dan functioneren werknemers vaak alleen maar beter. Werk gerelateerd is steun van collega’s, feedback van de leidinggevende en het behouden van autonomie heel erg belangrijk. Mensen willen graag zelf hun eigen leven bepalen en ze functioneren beter als ze gelukkiger zijn inclusief de vrijheid hebben om keuzes te kunnen en mogen maken. 

De belangrijkste vraag die je aan je werknemer kunt stellen is en blijft wel: Bedenk waarom je zo hard werkt. Doe je dit omdat het moet of omdat je er echt plezier in hebt? Als je het leuk vindt om hard en veel te werken, denk dan aan je balans. Doe je het omdat het moet en je het niet leuk vindt, dan is misschien een nieuwe baan of een ander soort carrière misschien toch een betere oplossing op de langere termijn…

Wil je hier meer advies over, neem dan contact op met Maria. Zij is expert op het gebied van jobcrafting. Hiermee kan zij burn-out voorkomen door werknemers te laten inzien wat ze nou echt willen.

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!