Vaak krijg ik de vraag of er altijd coaching nodig is, of dat mensen zelf iets kunnen betekenen voor hun partner/collega/vriend of vriendin. Nou, dat is eigenlijk een terechte en goede vraag. En het antwoord is ook heel erg simpel: jazeker kun je zelf iets doen. Maar… het is wel van groot belang dat je dan weet hoe je diegene kunt helpen.
Denk bijvoorbeeld eens aan een situatie waar je zelf in hebt gezeten waar je niet meer uitkwam. Iets wat lastig was, maar niet onmogelijk. Geen groots trauma, maar een kleine uitdaging. In deze nieuwsbrief delen we verschillende tips en voorbeelden om oprechte gesprekken aan te gaan. Want praten over problemen of uitdagingen helpt. Je begrijpt elkaar beter en kunt je zorgen met elkaar delen.
Als je soms ergens zelf niet meer uit komt, besef dan dat je niet de enige bent. Soms kan het helpen om je vraag eens aan iemand anders voor te leggen. Samen kom je verder. Denk aan een goede vriend, leuke collega of gewoon iemand die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt. Maar het is ook fijn, als je bij iemand in je omgeving merkt dat er iets aan de hand is, om te weten hoe je het aankaart. Dat is nog niet zo gemakkelijk.
Sterkere en betere relaties Goede gesprekken leiden tot sterkere relaties
met de mensen om je heen. Buiten het luisterend oor wat je elkaar kunt bieden zorgt die betrokkenheid er ook voor dat je beter in je vel gaat zitten. Vriendschap vermindert stress en is belangrijk voor een goede gezondheid. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die dagelijks contact hebben met familie, vrienden of mensen in hun omgeving minder snel verouderen. Dus maak eens een praatje met de buurvrouw, een sportmaatje of die nieuwe collega.
Krachtige gesprekstips
Stel open vragen
‘Hoe gaat het vandaag?’
Let op je eigen grenzen
‘Op die vraag geef ik liever geen antwoord.’
Durf (door) te vragen
‘Wat veroorzaakt dat gevoel?’ of ‘Wat vind je daar zelf van?’
Wees duidelijk
‘Ik heb de laatste tijd last van …” of ‘Ik ben in contact met een balanscoach, want …’
Oordeel niet
‘Ik merk dat je somber bent, klopt dat?’
Omschrijf je klachten
‘Ken je dat gevoel van ‘s nachts niet in slaap komen omdat je ligt te malen? Dat heb ik elke dag.’
Vraag naar de behoefte van de ander
‘Hoe kan ik er voor je zijn?’ of ‘Is er iets wat ik voor je kan doen?’
Doe het samen
Bij een gesprek zijn twee personen betrokken en dan kan het helpen om daarbij er even op uit te gaan. Bijvoorbeeld samen een wandeling maken of een stukje fietsen. Dat kan jullie beiden een prettiger gevoel geven, je hebt namelijk even de tijd voor elkaar en vaak praat het makkelijker op die manier.
Tips en adviezen
Als iemand zich kwetsbaar op durft te stellen en dingen met je deelt, is dat erg knap. Vertrouwd jou. Maar hierop reageren kan ook best lastig zijn. Het is immers een persoonlijk onderwerp. Als de ander er op dat moment liever niet over doorpraat, kan hij of zij dat zelf aangeven. Probeer dan op een later moment gerust nog eens door te vragen. Geef aandacht en toon je interesse.
Pas wel op met het ongevraagd delen van tips. Ook al bedoel je het goed. Tips en adviezen kunnen de ander het gevoel geven dat zijn of haar problemen makkelijk op te lossen zijn. En soms zit de ander helemaal niet te wachten op advies, maar wil degene gewoon zijn of haar verhaal kwijt. Iets wat ook regelmatig voorkomt is dat mensen hun goedbedoelde advies op zichzelf betrekken, waardoor de aandacht verschuift van degene die het advies krijgt naar de persoon die het advies geeft.
Het belangrijkste is dat je luistert. Ook wil je niet in de ‘rol’ van de redder of hulpverlener terecht komen, maar gewoon de relatie bewaken die je hebt als vriend/vriendin/goede buur/collega etc. Denk je nou dat iemand meer nodig heeft, dan is dat uiteindelijk meer iets voor de coaches van Bye Bye Burnout . Zij zijn in de complexere zaken gespecialiseerd en helpen dan ook graag. Meer weten? Neem een kijkje op onze website !