5 tips rondom het opbouwschema re-integratie werknemers

Vandaag wil ik het hebben over een opbouw schema als je medewerker weer aan het werk gaat. Helaas heb ik geen kant en klaar standaard schema wat goed voor de specifieke situatie van je werknemer is. Iedere burn-out is een persoonlijk traject alsmede het bijbehorende schema.

Maak burn-out bespreekbaar

Wat heel raar is, maar superbelangrijk, is het volgende:

Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan bij de collega’s over de burn-out van je werknemer. De burn-out hoeft geen geheim te zijn, maar doe alles wel in goed overleg met de zieke werknemer. Vaak is er radiostilte en gissen de collega’s naar de reden van het ziek zijn. De leidinggevende beroept zich op de privacy voor de werknemer. Dit zorgt voor veel onrust en irritatie richting de uitgevallen werknemer. De collega’s kunnen speculeren over een eventueel vertrek van de collega of dat iemand misschien wel veel ernstiger ziek is dan dat de collega daadwerkelijk is.

Irritatie en vijandigheid bij collega’s

Soms maak ik zelfs mee dat collega’s helemaal niet rouwig zijn om het feit dat zijn/haar collega langdurig ziek was omdat hij/zij op het laatst niet meer zo vriendelijk en ook niet zo betrouwbaar meer was. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de aanloop richting de burn-out en de uitval die logischerwijs volgt. De werknemer liep al langer op zijn/haar laatste loodjes.

Als de werknemer terugkeert, is het in een vijandelijk klimaat. Schrik niet, dit gebeurt gelukkig niet zo vaak! Tevens gebeurt het steeds vaker dat de leidinggevende uitlegt waarom iemand afwezig is en wat diegene heeft. Gelukkig maar, want dit voorkomt veel extra en onnodig leed.

Leidinggevende neem je verantwoordelijkheid

Het beste kan jij als de leidinggevende overleggen met de zieke werknemer hoe anderen, collega’s en externen, geïnformeerd gaan worden. Het is daarom belangrijk om de re-integratie bespreekbaar te maken met HRM zodat bij terugkomst alvast een eerste hobbel is overwonnen. Je zou bijvoorbeeld bij de terugkeer de collega’s tijdens de lunch kunnen vertellen wat de werknemer heeft of heeft gehad. Laat de werknemer vooral ook zelf aan het woord. Nog beter is het om dit op een speciaal gekozen moment samen met jou als leidinggevende, de werknemer en eventueel iemand van HRM erbij alsmede de collega’s te doen. De werknemer hoeft dan namelijk maar 1 keer het verhaal te doen. Daarna is de druk eraf en is de grote spreekwoordelijke roze olifant weer uit de kamer!

5 Tips voor leidinggevenden alvorens werknemer terugkeert op de werkvloer:


1)
Bereid de terugkeer van een zieke werknemer
zorgvuldig voor, licht de collega’s in en spreek af met welke klussen iemand begint. Bij voorkeur werk zonder tijdsdruk, wat iemand aankan en een gevoel van controle geeft. Graag wel werk op eigen niveau, geen archiefklussen dus.
2) Mochten er onopgeloste conflicten zijn, zorg ervoor dat die voordat iemand begint zijn uitgepraat.
3) Bied structuur. Meestal begint iemand met een paar uur per week. Spreek dan af dat iemand op tijd pauzeert en op tijd weggaat en dat het werk arbeid therapeutisch is, dus alleen gebeurt wanneer het gaat.
4) Maak afspraken voor overleg en spreek door hoe het gaat. Geef feedback en spreek je waardering uit voor wat degene doet en hoe het gaat.
5) Denk mee over het vervolg van de loopbaan en spreek eventueel een ontwikkel-assessment af wanneer iemand is hersteld. Want het zou goed kunnen dat iemand niet op de juiste plek zit. Bijna in de helft van de gevallen is dat zo. Maar pas als iemand hersteld is, kan daarop met goed fatsoen worden voortgeborduurd. In een eerder stadium zal de werknemer dit als diskwalificatie ervaren. Ook een vertrekregeling kan het beste besproken worden als de medewerker is hersteld.

Wil je meer informatie over een goede re-integratie, neem dan contact met Maria op. Zij kan je goed adviseren rondom het succesvol re-integreren van werknemers. 

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij bizar goede resultaten en bij onze preventieworkshops is iedereen altijd – naast het serieuze gedeelte – aan het lachen. Want ook al is burn-out een zorgwekkend probleem, met een beetje humor in het leven is het een stuk aangenamer!