3 tips om je goede voornemens en balans ook later in het jaar vol te houden

We doen altijd wat lacherig over goede voornemens , maar ze dienen echt wel ergens voor. Daarom drie adviezen om ze wel goed vol te houden en niet uit te vallen door een burn-out. Deze tips zijn niet alleen handig voor je personeel maar zeker ook voor jouzelf.

  1. Kijk eerlijk naar jezelf
    Wees realistisch. We zijn geen perfecte mensen . We hebben weinig wilskracht en zijn niet rationeel. Daarnaast hebben we vaak hulp nodig om de juiste dingen te doen . We hebben in ons hoofd een innerlijk conflict tussen de ‘planner’ en de ‘doener’. De planner gaat voor de lange termijn, denkt aan zijn gezondheid en pensioen. De doener kijkt naar plezier in het hier en nu en laat zich makkelijk verleiden. Wie zijn planner een handje wil helpen, moet de doener kleine duwtjes geven in de juiste richting. Niemand gelooft dat hij vanzelf kan opstaan om zeven uur s ’ochtends. Dus dan zet je een wekker. Zo moet je ook omgaan met andere voornemens
  2. Verander de omgeving
    Veranderingen in ons gedrag komt vaak ook doordat we iets in onze omgeving moeten veranderen. Gedrag wordt in hoge mate gestuurd door de omgeving. De kunst is om die omgeving zo in te richten dat het makkelijk wordt om het gewenste gedrag te vertonen. Eenvoudige en praktische oplossingen werken het beste. Bijvoorbeeld: Als ik beter wil eten, moet ik ervoor zorgen dat ik lekkere, gezonde dingen in huis haal. Wil ik meer rust in mijn agenda, dan moet ik vooraf tijdblokken plannen om ongestoord te kunnen werken en ook tijd reserveren voor de onderbrekingen die er elke dag weer zijn. De spreekwoordelijke waan van de dag moet ik incalculeren. 
  3. Begin gewoon opnieuw
    Een belangrijke belemmering voor verandering is dat we niet begrijpen hoe het werkt met verzonken kosten . Bijvoorbeeld: Je hebt een dessert besteld dat uiteindelijk niet zo lekker blijkt. Onze irrationele neiging is om het toch op te eten want anders is het ‘zonde’. We maken af waar we aan begonnen zijn, ook als dat slecht voor ons is. De rationele keuze is echter: laat het dessert staan. Het geld voor dat dessert ben je toch al kwijt: dat zijn verzonken kosten. Waarom zou je het jezelf aandoen om het ook nog eens op te eten als je het toch niet lekker vindt? Dit principe geldt niet alleen voor desserts, maar ook voor andere beslissingen uit het verleden waar we eigenlijk spijt van hebben. We moeten onze verkeerde beslissingen onder ogen zien en onszelf corrigeren om nieuwe en betere keuzes te maken. Geef gewoon toe dat je een fout hebt gemaakt en move on! 

Balansoefening
Tot slot nog een waardevolle balansoefening . Waarom? Omdat de meeste mensen het lastig vinden om effectief uit te rusten . Terwijl dit je wel enorm kan helpen om energie op te doen voor de uitdagingen die op je pad komen gedurende de dag. Topsporters plannen rust bewust in . Het is onderdeel van hun dagschema. Zo creëren ze balans tussen inspanning en ontspanning . Het stelt ze in staat mee te kunnen komen op het hoogste niveau. Nu met Corona in ons leven zijn we ook een soort topsport aan het bedrijven met dat continu thuiswerken en alles via Zoom en Teams. Als je echter niet dagelijks fysiek zwaar werk doet, maar je dagen wel gevuld zijn met prikkels die je brein moet verwerken, kan het helpen om de volgende oefening tussendoor in te lassen. 

Zo vergroot je je innerlijke rust 
Stap 1. Zoek een rustige plek op 
Stap 2. Kijk eens goed om je heen, neem de omgeving helemaal in je op
Stap 3. Scan je lijf van onder naar boven en word je bewust van waar je nu zit
Stap 4. Luister naar de geluiden in je omgeving en let op je gedachten
Stap 5. Adem diep in en uit. Probeer je even daar helemaal op te richten.
Stap 6. Als er gedachten opkomen, ga weer terug naar je ademhaling. Voel hoe je adem in en uit je lichaam gaat.
Stap 7. Blijf nog éven zo zitten. Je zult merken dat je hartslag nu omlaaggaat en je lichaam meer ontspant. 
Stap 8. Als je klaar bent, kom je rustig uit deze ontspannen toestand en ga je vanuit innerlijke rust weer aan de slag met je dagelijkse bezigheden. 

Wist je dat..?
Een kalme adem verlaagt stress en laadt je lichaam en geest op. 

Hele fijne week, en je weet het: burn-out op de werkvloer kun je heel gemakkelijk op de oplossen. Je hoeft me alleen maar te bellen en we gaan ernaar kijken. Geloof je me niet? Deze mensen en opdrachtgevers zijn je voorgegaan!