Veel werkgevers kampen met ziek personeel. En ze weten absoluut niet wat ze hadden kunnen doen om een burn-out bij de werknemers te voorkomen. Het is mijn plicht om deze kennis met je te delen. Waarom? Nou, waarom niet? Niemand zit te wachten – en zeker niet in deze tijden – op een grote kostenpost door verzuim en daarnaast ben ik ook nog eens – ondanks mijn grote mond – een vrouw die graag anderen wil helpen.
Daarom deel ik 11 tips die je kunt inzetten om je personeel niet te laten uitvallen. Het werk het beste als alle personeelsleden dit toepassen. Samen staan we namelijk nog altijd sterker. Daarnaast voorkomen deze tips – mits je ze goed toepast en de uitzondering daargelaten – een burn-out. En los van het feit dat een burn-out een ontzettende wissel trekt op de uitgevallen werknemer, doet dit het natuurlijk ook bij jou als werkgever. Jij zit dan maar weer met de financiële gebakken peren en moet het allemaal maar weer oplossen. Dus daarom deze preventietips die je direct met je werknemers kunt delen:
- Regelmatig pauzes nemen en geen maaltijden overslaan.
- Een wandelingetje maken of staand bellen, zodat je wat meer beweegt op je werkdag.
- Beter plannen en prioriteren. Bijvoorbeeld door elke week te starten met een overzicht en elke dag je to-do lijst bij te werken of door een goede ureninschatting en werkverdeling te maken met je team.
- Zorgen dat je écht even loskomt van je werk als de werkdag erop zit. Of manieren vinden om jezelf meer te motiveren tijdens het thuiswerken.
- Beter je grenzen bewaken wanneer dit leerzaam voor je is. Of juist beter jouw grenzen bewaken, mocht dat een ontwikkelpunt zijn. Een van onze coaches kan je hierin ondersteunen.
- Je ergens echt in verdiepen of nieuwe vaardigheden aanleren. Dat kan door middel van de trainingen of de vele online Webinars en vak artikelen.
- Een goede collega (op afstand) zijn. Dat kan in het nieuwe nu bijvoorbeeld door te videobellen met je collega’s om bij te kletsen, door initiatief te nemen of door eens een complimentje te geven.
- Elkaar verder helpen, bijvoorbeeld bij veranderingen in de organisatie of het werken met nieuwe computerprogramma’s. Iedereen moet eraan wennen en twee weten meer dan één.
- Richt je op een betere werk/privé balans en blijf jezelf motiveren voor beiden. Er zijn namelijk erg veel mensen die last hebben van stress, zowel in de werk- als privésferen. In hoeverre lukt het jou om in je vrije tijd echt te ontspannen? Maak van overwerken geen gewoonte. Zo houd je meer tijd over voor jezelf, je familie, vrienden en alle andere zaken die jou buiten het werk om gelukkig kunnen maken.
- Denk in mogelijkheden. Als er minder vertier is buiten de deur, wat ga je dan in deze tijd doen om thuis te ontspannen? Zijn er wellicht oude hobby’s of interesses die je op kunt pakken? Volgens de media komen de bordspellen weer helemaal op de markt en staat het internet vol met mensen die zich storten op het bouwen van lego-constructies, het aanleggen van moestuintjes en natuur-fotografie.
- Gezonder leven, in de breedste van het woord. Als we iets belangrijk zijn gaan vinden is het onze gezondheid wel. Vaak weet je zelf wel waar het wringt in jouw leefstijl, maar een aanpassing hierin moet vanuit jezelf komen en niet te drastisch zijn. Een voorbeeld hiervan is het maken van een kleine gezondere ‘wissel’. Denk aan het ‘s avonds nemen van een kopje thee in plaats van een wijntje. Of vers koken nu je iets meer tijd hebt ’s avonds, in plaats van gemakkelijke kant-en-klaar maaltijden. En last but not least: Ga op tijd naar bed.
Blijf positief en ga ervoor
Leg je personeel niet te veel druk op, ga voor willen in plaats van moeten en denk na over wat de medewerkers kan motiveren om ervoor te gáán. Laat je niet uit het veld slaan als het even tegenzit. De kunst is om afstand te nemen van de zaak. Het leven loopt immers vaak niet zoals jij wil of bedacht hebt. Het belangrijkste is dat werknemers zien dat je intenties oprecht zijn en je echt betrokken bent bij hun welzijn. Dan nemen ze je serieus en zijn ze ook bereid om je adviezen op te volgen.
Mocht er nou wel iemand van je medewerkers kampen met een verhoogd stresslevel, neem dan contact met me op. We willen namelijk uitval door burn-out echt voorkomen maar dan moet je daar ook zelf actie op ondernemen door me te bellen! Ik weet namelijk heel goed dat ons aanbod echt werkt. Ik verdien mezelf niet voor niets 7x terug!